Distributed power generation

До теми «розподілена генерація електроенергії»

Так бачить розподілену генерацію законодавство України:

«Розподілена генерація - електростанція встановленої потужності 20 МВт та менше, приєднана до системи розподілу електричної енергії».

Так бачить розподілену генерацію Вікі:

"Розподілене виробництво енергії (англ. Distributed power generation) — концепція будівництва джерел енергії та розподільчих мереж, яка має на увазі наявність великої кількості користувачів, які виробляють теплову і електричну енергію для власних потреб, а також спрямовують надлишки в загальну мережу (електричну або теплову). Підключені до загальних мереж локальні джерела енергії в поєднанні з засобами накопичення, зберігання та перетворення енергії визначаються як розподілені енергетичні ресурси (англ. Distributed Energy Resources — DER).

Так принципи «розподіленої генерації» були реалізовані при розбудові української енергосистеми в 50-80 роках минулого століття, виходячи з технічних, економічних, логістичних, та воєнних критеріїв:

1. В 50-х - 70-х роках минулого сторіччя в Україні було побудовано приблизно 1500 міні/малих ГЕС;

Життєвий цикл цього виду розподіленої генерації закінчився приблизно в 90-х роках – не витримав конкуренції з прейскурантом цін для сільської місцевості (01-09);

2. Будівництво ТЕЦ на всіх цукрових, консервних, спиртових заводах сільській місцевості. Причина та ж сама, закриті через збитковість.

3. Будівництво промислових блок-станцій на всіх великих металургійних підприємствах з безперервним циклом виробництва з продажем надлишків електроенергії в енергосистему та проектною опцією роботи на виділену потужність у разі аварійного припинення електропостачання.

У 2013 довоєнному році диспетчеру НЕК «Укренерго» ще була доступна потужність блок-станцій приблизно в 3,5ГВт.

У 2021 році, якраз напередодні війни, розподілена генерація промислових блок-станцій практично завмерла, а допомогти могла б. Причина та ж сама – збитковість, краще купити у Енергоатома;

4. Будівництво теплоелектроцентралей (ТЕЦ) у складі проектів централізованого теплопостачання міст та населених пунктів з встановленою потужністю у 2013 році 4,7 ГВт.

На тепер слабенька життєдіяльність газових ТЕЦ підтримується дотаціями за рахунок донорських «низьких цін» на газ від НАК «Нафтогазу» та перехресним субсидіюванням. Ну і деякі ТЕЦ зруйновані повністю чи окуповані.

А в цілому, діюче централізоване теплозабезпечення в країні під проводом «невідповідних» цін також наближається до «зони неповернення», а новітні технології заміщення зайти не готові за ціновими обмеженнями;

Так працюють «невідповідні» ціни. Результат невідворотний, що на практиці доведено неодноразово.

Наразі ж «невідповідні» ціни на електроенергію вже піджали та допилюють «розподілено-концентровану» велику теплову генерацію і впритул підібралися до Енергоатома, індикатор – накопичені збитки.

З боргами жити можна довго, зі збитками без джерел покриття – ні.

Мораль цього допису проста.

Для старту нової сучасної «розподіленої генерації електроенергії» першою і обов’язковою умовою потрібні цінові ринкові стимули.

Це не означає, що розподілена генерація ризикує залишитися в стадії нереалізованої ідеї, або прожекту.

Натомість вся подарована та побудована буде потребувати дотацій, або ризикує відправитися в простой.

Може зацікавити

GreenExpo 2024