Денис Шмигаль

Другу зиму в умовах повномасштабного вторгнення ми пройшли без блекаутів та без застосування графіків відключень

«Друга зима в умовах повномасштабного вторгнення завершилася. Ми пройшли її без жодного блекауту та без застосування графіків відключень для всієї країни», — наголосив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр зауважив, що підготовка зіграла ключову роль. Було побудовано захист енергооб’єктів. Створено запас резервного обладнання. 90% магістральних мереж відновлено. Завдяки ремонтам у систему додали більше 2 ГВт потужності. Були збільшені до 1,7 ГВт можливості для імпорту електроенергії з ЄС.

«У грудні 2023 року Україна остаточно стала членом "енергетичного ЄС". «Укренерго» стало 40-м повноцінним членом ENTSO-E. Наша енергосистема повністю синхронізована з європейською. За останні 1,5 року ми крок за кроком побудували потужну енергетичну коаліцію на підтримку України», — зазначив очільник Уряду.

Як повідомив Денис Шмигаль, міжнародні партнери передали сотні одиниць критичного обладнання. У Фонді підтримки енергетики зібрано понад 400 млн євро.

«Все це для того, аби сьогодні українські родини були зі світлом, українські підприємці були зі світлом, а наша економіка працювала. Особлива подяка українським енергетикам, які зробили це можливим», — сказав Прем’єр-міністр.

Крім того, Глава Уряду відзначив ще один ключовий елемент енергетичної стратегії України — це збільшення власного видобутку газу. У 2023 році державний «Нафтогаз» запустив 86 нових свердловин. Попри війну, видобуток газу у 2023 році збільшився.

«Завдання на 2024 рік для групи «Нафтогаз» — вийти на видобуток 15 млрд кубів газу. Це важливо для нашої енергетичної незалежності та стійкості», — підкреслив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр додав, що сьогодні у підземних сховищах України зберігається більше 8,5 млрд кубів газу. На складах більше 1 млн тонн вугілля: «Маємо впевнено завершити цей опалювальний сезон, і одразу розпочнемо підготовку до наступної зими».

Міненерго

Може зацікавити

Енергетичний терор