Іван Плачков про візит місії МАГАТЕ

Коментар щодо візиту Рафаеля Гроссі на Запорізьку АЕС

Коментар каналу «Настоящее время»

– Як я вже казав, завдання місії МАГАТЕ визначити виконання всіх 7 компонентів, які визначають безпеку роботи АЕС. Це фізична цілісність об'єктів станції, всі системи безпеки мають бути працездатні в будь-який час, експлуатуючий персонал повинен мати можливість виконувати дії з радіаційної безпеки без будь-якого тиску, енергооб'єкти повинні бути забезпечені електроенергією для власних потреб від зовнішніх джерел, забезпечення безперебійних логістичних ланцюгів, ефективний радіаційний контроль на станції та за її межами, готовність спеціальних аварійних підрозділів, надійні канали зв'язку з регулюючими органами.

Думаю, коли місії МАГАТЕ потрапила на майданчик АЕС, їй стало відомо про факти руйнувань будівель та споруд, про незадовільний стан зовнішнє живлення. Припускаю, що місії вдалося оцінити психологічний стан персоналу…

– А чому про це Гроссі одразу й не сказав?

– Керівник МАГАТЕ – це чиновник досить високого рівня, за місією стежить вся світова спільнота, тому, гадаю, він не поспішає з оголошенням висновків, частина складу місії продовжить роботу, висновки місії мають бути ретельно підготовлені. З іншого боку, ми зараз сильно поспішаємо і чекаємо від Рафаеля Гроссі швидкої інформації, хоча, якщо згадати початок окупації Запорізької АЕС, ми не закликали прискорити приїзд місії.

– Дякую. Ми стежитимемо за місією і побачимо, чим вона закінчиться.

Може зацікавити