ОЗМ 22/23: виклики, ризики, загрози

ОЗМ 22/23: виклики, ризики, загрози

Таких опалювальних сезонів, як 22/23, ще не було в Україні і, сподіваюся, не буде у майбутньому. Основні фактори, що забезпечують нормальне проходження опалювального сезону, це персонал, обладнання і паливо.

С персоналом, думаю проблем не має, підготовку обладнання з відомих причин виконано не в повному обсязі, накопичення палива (понад 14 млрд куб. м газу та 20 млн т вугілля) в цілому може нас задовільнити.

Однак, особливості нинішнього опалювального сезону: обстріли та руйнування інфраструктури за «системою випадкових чисел».

Щоб я запропонував.

По-перше, нам потрібна більша кількість аварійних бригад абсолютно в усіх підприємствах енергетики.

По-друге, запасні частини та матеріали у підприємств газо-, водо-, тепло-, електропостачання мають бути в обсязі, який вдвічі чи втричі перевищує обсяг мирного часу.

Необхідно мати єдиний реєстр запасних частин та матеріалів на підприємствах, який дозволить штабу координувати оперативне відновлення постраждалого обладнання.

Щодо ОЕС України, я би запропонував Укренерго підготуватися на випадок роботи при екстремальних ситуаціях в «острівному режимі».

Щодо теплопостачання. Взимку об’єкти теплопостачання стають привабливою мішенню. Порадив би мешканцям заздалегідь продумати, куди можна виїхати після серйозних пошкоджень на час відновлення теплопостачання (родичі, друзі, знайомі…). Для тих, хто не має можливості виїхати, необхідно передбачити тимчасові пункти з обігрівом.

Необхідно спростити максимально систему взаємовідносин між підприємствами ПЕК для оперативного реагування на серйозні виклики прийдешньої зими.

 

Запис трансляції

 

Може зацікавити