Назад в майбутнє

Недільне. Назад в майбутнє

Перша половина енеретичного періоду під назвою ОЗМ 2021/22, попри дефіцит вугілля, газу в газосховищах та стрімкий злет цін на імпортні енергоносії, подолана без видимих втрат. Без видимих.

Проте перша половина зими коштувала нам значно дорожче ніж дозволяли адміністративно опрацьовані ціни та тарифи на енергоносії. Породжений ціновим дисбалансом дефіцит коштів запозичили з майбутнього.

Термінові адміністративні заходи у вигляді каруселі прихованої неринкової допомоги розкрученої всередині пулу державних підприємств (Укренерго, Енергоатом, Центренерго, Гарантований покупець, Нафтогаз, Укрзалізниця, державні шахти) зламали всі ринкові стереотипи.

Ознаки, що на ринку електроенергії, газу та вугілля зародилася супер фінансова піраміда проявляються все виразніше.

Зовнішнє здається, що з енергоресурсами все владналося та все добре. Електрика – є, тепло – є. вода - є. газ –є. На сьогодні так і є. Вірогідність, що зиму "проскочимо", теж існує, правда, з цілою купою застережень.

Досягнута рівновага в об’єднаній енергосистемі від вимушеної роботи «з коліс» під прикриттям імпорту та відбором газу з газосховищ є надто крихкою.

Не встигли порадіти, що вугілля в січні накопичили більше ніж в минулому році, коли досягли «дна» та відновили роботу в режимі «з коліс», як проявилася нова/стара проблема - чи вистачить газу. Запроваджені заходи з обмеження рентабельності на газ власного видубутку, «норми» продажу, «шахматки» - це все з арсеналу «минулого» та за рахунок «майбутнього". З доведеною неефективністю.

Імпорт електроенергії з БР та РФ вже другий рік поспіль виконує роль «гаранта» енергетичної безпеки України.

Факт, що лібералізована повномасштабна модель ринку електроенергії закінчилася так і не розпочавшись офіційно ще не визнано, натомість всі останні адмінрішення свідчать про це достатньо красномовно.

Попри все, сподіваємося на чудо, що друга половини зими буде теплою, газу вистачить, вода буде, атомні блоки не відключаться, тестова синхронізація з ENTSO-E пройде успішно.

І тоді повернемося до причин, розберемся де ми є насправді, чого прагнемо і почнемо все з початку.

Інших варіантів не пропоную.

Всім гарного завершення вихідних, та продуктивного робочого тижня!

Може зацікавити