Про причини та наслідки

Два світогляди, або гра слів зі змістом про причини та наслідки

Після першого шоку від наслідків «коронавірусу» світ продовжує прискіпливо шукати «нульового» захворівшого, іншими словами, дійсну причину пандемії. Бо «коронавірус» не є причиною, хоч таким і видається.

В Україні на ринку електроенергії теж розвивається невідома хвороба. В нашому випадку реакція на хворобу інша – «нульові» хворі стали відомі з самого старту нової моделі.

Причина теж відома – новий ринок з’явився на світ вже хворим, пологи пройшли важко з застосуванням «кесарева» з порушенням «затвердженого протоколу лікування». Хача причини відомі всім давно, але чомусь воліємо їх не помічати, задовольняючися зручними псевдопричинами та застосовуючи «місцеве» знеболювальне. Не працює – хвороба продовжує стрімко розвиватися.

А тим часом невиконаний «протокол лікування» лежить на видному місці. (ЗУ «Про ринок електроенергії» – первісна версія без змін).

Там ми і знайдемо перших чотири базових невиконаних кроки лікування для упередження «анафілактичного шоку» галузі та економіки.

На цьому гру слів для кращого сприйняття ситуації дозвольте закінчити.

Те що не зроблено перед стартом нової моделі ринку має бути виправлено негайно – маю впевненість, що інших пристойних шляхів просто не існує. Мантрою «що ціни підвищувати не будемо» можна тимчасово заспокоїти, вилікувати – ні.

Отже:

  • відновлення діяльності професійної Координаційної ради/Антикризового штабу;
  • термінове запровадження ринку допоміжних послуг;
  • ліквідація перехресного субсидіювання;
  • відновлення джерела компенсаційного фінансування «зеленої» енергетики у обсязі 100% через Оператора;

Все інше - потім.

Очевидно, що вся країна буде лежати «під ціновою крапельницею» та півкраїни з «ШВЛ». Але то буде шанс. Ризиковий. Дорогий. Але все таки шанс.

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень