Готуємося до літнього піку

Зимово-весняний пік навантажень 2018 року пройдено успішно. Готуємося до літнього

Літній сезон в розпалі. Температурний режим навколишнього середовища наближається до максимальних відміток. Разом з ним наближається і енергетична жара – літній пік споживання електроенергії. Звичні 17 -17,7 ГВт пікового навантаження добових графіків вже дуже скоро перетворяться в 19, а то й 20 ГВт.

Додаткова потреба в потужності може скласти  орієнтовно 2-2,5 ГВт.  Коли це станеться, в липні чи в серпні, чи буде декілька піків  - неважливо, важливо щоб виробники були щомиті готові до цього, в першу чергу теплові електростанції, як виробники, що замкнуть зростаючий літній попит.

Так виглядає графік покриття максимуму добових навантажень за 23 доби червня 2018 року – напередодні літнього піку. Тенденції до зростання навантаження ТЕС вже почали вимальовуватися.

Запаси вугілля на складах ТЕС на сьогодні складають  1490 тис. т та  нижчі приблизно на 1 млн т від обсягів аналогічного періоду 2017 року та на 400 тис. т від затвердженого графіку накопичення вугілля.   Чи достатньо цього запасу для того, що літній пік пройшов для споживачів непомітно?  Сподіваємося що так, але зрозуміло, що легким для ОЕС він не буде.

Характерно, що останнім часом  тема  стану накопичення вугілля на складах теплових електростанцій поступово зникла з медіа-радарів, що на відміну від попередніх років, видається певним позитивним сигналом.  Але не гарантією. Так що усвідомлено готуємося до літнього стресс-тесту на надійність ОЕС.

Може зацікавити

Децентралізована генерація в Україні: потреби та реальні можливості
Енергосистема вчора і сьогодні