А тепер про темну сторону PSO

1. PSO (Public Service Obligation), крім свого первинного значення, в умілих державних руках став:

  • додатковим механізмом адміністративного впливу на ціни в РДН. А за ним на всі сегменти. Доведено в листопаді та грудні. Починаючи з січня трохи попустили, але зазор залишили;
  • прихованим адміністративним механізмом можливості зниження/не підвищення цін для споживачів, які купують електроенергію за прямими договорами. Для цього треба тільки перекласти частину компенсаційних витрат для зелених виробників від НЕК «Укренерго» на прибуток Гарантованого покупця. Done!

2. PSO на тепер реалізовано таким чином, що порушена первісна ідея Закону про солідарну пропорційну участь всіх непобутових споживачів у компенсаційних виплатах «зеленим» виробникам через тариф НЕК «Укренерго». В любому випадку, формула «за все заплатить споживач» залишається незмінною. Якщо хтось із споживачів має платити менше, це означає що тягар буде перекладений на інших споживачів. По ходу народжується новий вид кроссубсидіювання уже всередині між непобутовими споживачами.

3. Поки що Енергоатом приймає на себе всі вади PSO, є демпфером, тому їх не дуже видно, але це скоро може закінчиться. Відібране механізмом PSO разом з імпортом 40-50 коп. від цін теплової маневрової генерації все рівно прийдеться повернути, бо інакше ми її просто втратимо. І тоді все проявиться.

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень