Про введення в правове поле енергетичної галузі «тимчасових адміністрацій» не юридичною мовою

1. Про аналоги, як аргументи

Аргумент про необхідність введення державою в особі Міністерства «тимчасових адміністрацій» для підприємств енергетичної галузі в дискусіях часто опирається на приклад банківського сектору.

Проте просте/спрощене перенесення механізму з фінасового сектору в виробничий енергетичний є не тільки оманливим, але й край небезпечним за наслідками.

Фіналом невдалих дій тимчасової адміністрації може стати банкрутство та врешті решт ліквідації конкретного банка. Натомість на його місті у той же час легко може виникнути новий банк і ще кращий.

В енергетиці так не може бути. Але як далеко можна зайти?

Як крайній випадок, спробуйте собі уявити невдалі дії "тимчасових адміністрацій" в державних підприємствах, наприклад, НЕК Укренерго, Енергоатомі, Центренерго, Запоріжжіобленерго і т.д.

Бо норми закону розповсюджуються на всі форми власності.

Я поки не можу і не готовий уявити такий собі фінал.

А норми оприлюдненого проекту Закону свідчать, що це може стати реальністю.

Проте коли немає жодних законодавчих правил, обмежень та відповідальності базові державні підприємства можуть стати легкою здобичу фаворитів від влади та під політичним прикриттям ( не тільки сьогоднішньої, але й майбутньої).

2. Про доведення до…

В діючому кримінальному кодексі є статті «про доведення до банкрутства» та «про доведення до самогубства», застосування яких базується на досліджені та виявлення причин, чому так сталося. І недарма.

То чому ми вважаємо, що самого факту порушення ліцензійних умов, чи загроз достатньо для прийняття рішення про введення тимчасових адміністрацій?

А хто дасть обов’язкову для таких випадків відповідь на питання, яку природу мають ліцензійні порушення, внутрішні чи зовнішні?

А також чи мав ліцензіат, хоча б теоретечно, шанс дотриматися ліцензійних умов при виконні адміністративно-ринкових правил?

Виходячи з сьогоднішній реалій в проекті проситься нова дефіниція та стаття з умовною назвою «доведення учасника ринку до стану неспроможності виконати ліцензійні умови з виробництва, передачі та розподілу електроенергії за незалежних від нього факторів».

(Навіяно останніми подіями в галузі)

 

За темою:

Щодо введення тимчасової адміністрації у разі загрози порушення безпеки постачання електроенергії

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень