Чи вистачить нам електроенергії взимку?

Чи вистачить нам електроенергії взимку?

Поки погляди усього світу прикуті до долі «Північних потоків», увага українців прикута до питання – «Чи вистачить нам електроенергії взимку?».

Хороша новина, яка вселяє стриманий оптимізм - це заява Уряду України, що готовність країни до опалювального сезону - 88%. Ми накопичили майже 14 млрд кубів газу та 2 млн тонн вугілля.

Погана новина – непередбачуваний ворог – рф, який не гребує терористичними ударами по цивільній і енергетичній інфраструктурі. Обстріли російськими військами ЗАЕС і нещодавні масові обстріли інших енергетичних об’єктів – яскраве цьому підтвердження.

Що також варто брати в розрахунок цієї зими.

  1. Ситуація з «Північними потоками» актуалізувала в експертних колах розмови про те, що одним з наступних кроків рф може стати зупинка транзиту газу через Україну. Якщо це трапиться, через падіння та втрату тиску в трубах, ми «фізично» зможемо «підняти» та використати менші, ніж очікувалося, запаси газу.
  2. Якщо раніше «базовий» сценарій проходження зими враховував потужності Запорізької АЕС, тепер ці сукупно 6 ГВт чи 1/5 довоєнного енергобалансу недоступні. Це означає, що в найближчий час Україні доведеться обмежити експорт електроенергії до ЄС. А ще – спалювати значно більше вугілля для роботи теплової генерації, яка вже кілька тижнів поспіль компенсує недоступні в системі потужності. Лише у вересні, за попередніми даними, для цього було додатково використано близько 300 тис. т. палива.
  3. Надійність роботи енергоблоків. З різних причин аварійні зупинки на блоках і атомної, і теплової генерацій трапляються кожної зими. Наприклад, днями був аварійно зупинений корпус блоку Рівненської АЕС. В цьому немає новини, бо системний оператор їх просто замінює іншими доступними в системі блоками. Одні блоки «розвантажив», інші – «підняв».

Але основаною відмінністю цього сезону є обмежений через війну резерв потужностей.

Через зупинку Запорізької АЕС основне навантаження довелося підхопити тепловій генерації. З 24 енергоблоків теплоелектростанцій, що працюють в енергосистемі, 21 – це блоки приватних ТЕС і лише 3 – державних.

Чому так?

З одного боку, частина державної генерації пошкоджена або окупована російськими військами (наприклад, Вуглегірська ТЕС), з іншого – через війну і борги на ринку генеруючі компанії не мали змогу провести повноцінну ремонту кампанію. Через це передусім енергоблоки теплової генерації зараз часто виходять з ладу. На це навіть днями поскаржилися в Укренерго. Мало обставин вказує на те, що енергетикам далі не доведеться постійно працювати у такому NON-STOP.

Іншими словами, енергосистемі навряд чи вдасться уникнути і подальших аварійних ситуацій.

І до цього треба ретельно готуватися.

Може зацікавити

Ворог не полишає планів позбавити українців світла