Запаси вугілля

Кризовий ланцюг

Недосконалість нового ринку електричної енергії, а також збільшення обсягів імпорту електроенергії з 1 жовтня ц. р. не лише перешкоджає ефективній роботі енергетичних підприємств України, а й вже призвело до кризи в енергетичній галузі.

Так, зменшення ціни електроенергії на ринку зробило збитковою роботу теплової генерації. Оператор енергосистеми переводить всі теплові електростанції на скорочений графік роботи, а запаси вугілля на їх складах зростають.

Лише з 15 жовтня по 15 листопада 2019 г. запаси вугілля на складах теплових електростанцій ТЕС зросли в 1,7 раз або на 900 тис. тон за місяць. У листопаді – грудні ц. р. ця негативна тенденція зберіглася, що призвело до збільшення запасів вугілля майже до 3 млн тонн.

Як повідомило Мінеконенерго, з 29 серпня до 24 грудня  2019  року, запаси вугілля зросли на 1 939,8  тис. тонн, а саме з 846,3 тис. тонн  до 2 786,1 тис. тонн, що на 82,3% більше ніж на аналогічну дату 2018 року. При цьому плановий показник станом на 24 грудня становить 1 372,9 тис. тонн. Таким чином, запаси вугілля перевищують плановий показник на 1 413,2 тис. тонн та показник минулого 2018 року – на 1 257,8 тис. тонн. На сьогодні маємо вугілля антрацитової групи – 770,9 тис. тонн, газової групи – 2 015,2 тис. тонн.

Крім того, запаси вугілля на складах шахт на кінець року складають більше 1 млн тонн. Разом з запасами вугілля на складах теплових електростанцій – більше 4 млн тонн. А це близько 5 млрд грн заморожених обігових коштів, які могли б працювати на розвиток виробництва.

В результаті зараз вже 7 теплових електростанцій переведені на простій на невизначений термін – а це близько 4 тис. працівників. Крім того, теплові електростанції не мають можливості платити шахтарям за поставлене вугілля, і вже наприкінці грудня майже 50 тис. українських шахтарів будуть вимушені вийти у простій.

Внаслідок надлишку вугілля на складах теплових електростанцій генеруючі компанії будуть змушені зупиняти більше шахт, збагачувальних фабрик і відправляти на простій ще більше працівників.

Вкотре закликаємо до збереження енергетики України. Необхідно також зважати на соціальні наслідки від руйнування енергетичної галузі, яка сьогодні наповнює бюджети, створює робочі місця, сприяє виконання соціально-економічних програм в регіонах.

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень