Legal Energy Forum

Всеукраїнська Енергетична Асамблея взяла участь у Legal Energy Forum

Всеукраїнська Енергетична Асамблея на запрошення партнерів Асоціації газовидобувних компаній України взяла участь у Legal Energy Forum.
Форум став майданчиком для обговорення найактуальніших питань з правових та регуляторних основ енергетичної безпеки України між представниками державних органів влади, керівників компаній енергетичної галузі та керівників вітчизняних юридичних компаній, які надають послуги в цій сфері.

Роман Опімах, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України у своєму виступі зазначив, що з метою покращення інвестиційного клімату у сфері газовидобутку необхідно проводити систематичні комплексні заходи, серед яких є впровадження пакету реформ щодо змін регуляторної, податкової політик. На сьогодні пакет реформування сектору включає на першому етапі прийняття законопроекту №3038, який передбачає децентралізацію рентних платежів та законопроекту №5459 через введення стимулюючого оподаткування в розмірі 12% на буріння нових свердловин.
Олексій Захарчук, директор з регуляторних та правових питань компанії ДТЕК зазначив, що в сфері енергетики важливим є прийняття Закону України «Про ринок електроенергії». Однак він вказав, що впроваджуючи реформи, потрібно не допускати хаотичності їх проведення, передусім робити акцент на правах споживача та енергетичній безпеці, серед яких стабільність, якість та обґрунтована ціна за послуги.
В другій сесії Legal Energy Forum, розглядалися питання державно-приватного партнерства. Модератом сесії виступав Олексій Фелів, управляючий партнер, голова EU Desk МЮФ Integrites, який зазначив, що на сьогодні в Україні реалізується 185 проектів державно-приватного партнерства, серед яких 153 – договори концесії, 32 проекти - у формі угод про спільну діяльність.
На сесії Форуму, яка була присвячена альтернативній енергетиці та енергоефективності значну увагу приділено правам та гарантіям інвестора. Марина Гріцишина, менеджер департаменту з правового забезпечення ТОВ «Вінд Пауер», розповіла про висновки, що отримані в ході реалізації проекту споруди і введення в експлуатацію Ботієвської ВЕС. Вона звернула увагу на важливість правильного оформлення всіх документів – оренди земельної ділянки, договорів підключення до енергосистем, отримання дозволів і т.д. Гарантіями інвестору, при реалізації подібних проектів, може бути лише страхування інвестицій, - зазначила Марина Гріцишина.
Віталія Каргова, радник АТ «Спенсер і Кауфман», зазначила, що однією з проблем, з якою стикаються виробники альтернативної енергії, є складна процедура підключення до електромереж. Складнощі також виникають при землевідведенні.
Найбільш дискусійними на сесії були питання наслідків ручного регулювання «зеленого тарифу» та практики вирішення таких спорів, про які розповів заступник директора з правового забезпечення ТОВ УК «Вітропарки України» Сергій Севостьянов.
Ольга Житченко, заступник директора з правового забезпечення ПАТ «Донбасенерго», розповіла про проблематику компанії, що склалася в період 2015 – 2016 років, стосовно захисту порушених державою прав компанії у судах та невиконання судових рішень (неможливістю стягнення коштів), нарахувань інвестиційної складової, відсутність механізму реалізації рішення, що позбавляє особу відновити порушене право.
Іншою проблемою у вирішенні енергетичних спорів, про яку зазначалось на Форумі - є велика кількість підзаконних нормативних актів у галузі енергетики та технічний характер відносин, що не зовсім зрозумілі для учасників правовідносин.

Може зацікавити

Порядок розподілу електроенергії для споживачів