Щодо поточної ситуації в паливно-енергетичному комплексі України

Щодо поточної ситуації в паливно-енергетичному комплексі України

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ ІВАНА ПЛАЧКОВА, ГОЛОВИ РАДИ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ АСАМБЛЕЇ

Україна знову оговтується від чергових терористичних атак РФ на критичну та цивільну інфраструктуру країни.

31 жовтня ворожі ракети та дрони пошкодили 18 об'єктів, більшість з яких енергетичні, у 10 регіонах України. Це спричинило чергову хвилю обмеження постачання електроенергії та водопостачання. Ворог цілеспрямовано б’є по енергетичній інфраструктурі нашої країни та використовує фактор настання зимового періоду як ще один вид зброї. Росіяни хочуть деморалізувати наше населення, яке чинить спротив російській агресії. Для цього Росія лише на удар по інфраструктурі 31 жовтня 2022 року витратила близько 760 млн доларів.

Точну суму збитків для енергетики України наразі офіційно не оголошують, але вона вимірюється сотнями мільйонів доларів. Звісно, ми розраховуємо, що західні партнери допоможуть вітчизняній енергетиці та сформують такий собі «енергетичний ленд-ліз». Це може бути посилення фінансової підтримки від міжнародних партнерів, надання допомоги у закупівлі нового обладнання на заміну пошкодженого обстрілами та інші кроки. І вчора МЗС озвучило заяву про допомогу від 12 країн для підтримки роботи енергосистеми.

Але реальний стан галузі такий, що взимку у наших енергетиків та споживачів немає часу на очікування. Кожен день, кожна година і навіть хвилина має значення для споживачів. Фінансування енергетичної галузі завжди було недостатнім, тому й розраховувати на значні резерви неможливо. І зараз, у зв’язку з масованими обстрілами енергетичної інфраструктури, підприємствам необхідна фінансова можливість для її відновлення.

За оцінками НКРЕКП (далі – Регулятор), за 8 місяців 2022 року теплова генерація отримала 24 млрд грн збитків. Саме Регулятор здійснює державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг. З огляду на напружену ситуацію, Регулятор повинен створити усі необхідні умови для того, щоб у енергетиків з’явились кошти для відновлення пошкодженої інфраструктури, а саме: негайно внести регуляторні зміни для підвищення граничних цін на ринку електроенергії. Це може стати актуальним рішенням, яке дозволить покращити ліквідність на ринку для закупівлі енергообладнання, здійснювати невідкладні ремонтні роботи та допомогти в проходженні найскладнішого в історії України опалювального сезону.

Розглянути ініціативу планували 19 жовтня 2022 року, але засідання було перенесено.

Наразі звідусіль лунають заклики про екстрену допомогу енергетичній галузі, одночасно із розумінням споживачів щодо складності оперативного здійснення ремонтних робіт енергетиками, які працюють 24/7 для забезпечення людей світлом та теплом.

Тому ми закликаємо якнайшвидше прийняти надважливе рішення для енергетичної галузі й, без перебільшення, для всієї України та встановити на обґрунтованому рівні «прайс-кепи» (Price Cap Regulation (прайс-кеп) – цінові обмеження, встановлені Регулятором для годин мінімального та максимального навантаження), які забезпечують виконання обов’язків з урахуванням викладених вище обставин та для можливості стабільного функціонування енергосистеми, що значно прискорить нашу перемогу над агресором.

Слава героїчним енергетикам України!

Слава збройним силам України!

Слава Україні!

Голова Всеукраїнської Енергетичної Асамбле
І.В. Плачков

Може зацікавити

Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень