Огляд енергетичної галузі станом на 01.04.2021

Огляд енергетичної галузі станом на 01.04.2021

Короткі підсумки березня 2021 року в ОЕС України

1. Про пік ОЗМ та причини аварійних зупинок блоків – вже забули. Ні не так, зробили вигляд, що нічого не було.

На сьогодні на ТЕС:

  • в роботі 23 блока;
  • в простої за всіма причинами 54 блоки (в т.ч. 1 блок в аварійному простої).

Нагадаємо, що в самі важкі дні ОЗМ 2020/2021 на ТЕС було:

  • в роботі 35 блоків;
  • в простої за всіма причинами 42 блоки (у т.ч. 19 блоків в аварійному простої).

2. Оскільки, як на наш погляд, дійсні причини дефіциту вугілля та електроенергії так і не були детально досліджені, а відповідно і не були усунуті, встановлені критерії безпеки ОЕС України продовжують не виконуватися (запаси вугілля, стан обладнання, резерви потужності, тощо).

3. Вугілля на складах ТЕС не накопичується (станом на 01.04.2021 491 тис. тонн).

4. Ціна на РДН в останні дні березня знизилася (обвалили) до 1100- 1200 грн/МВт·год, з початку місяця – 1374 грн/МВт·год. Цієї ціни недостатньо для відновлення складів, та здійснення ремонтів обладнання належним чином.

5. Велика вода, Гарантований покупець, Атомна енергія (державні підприємства) разом з трейдерами, які купили енергію Енергоатома на біржі, та імпорт домінують на РДН, викривлюють його, а разом з ним всі інші сегменти.

6. Імпорт електроенергії чатує на сході. Як тільки так зразу. Міждержавний перетин Білорусь-Україна на квітень продано.

7. Із антикризових заходів намічені тільки нові «прайскепи» та введення мита на критичний імпорт вугілля марки АШ. Проект заборони імпорту тільки з РФ нічого не вирішує.

8. За браком відкритої інформації ми не можемо достеменно стверджувати, що по лінії РДН – Ринок двосторонніх договорів - Балансуючий ринок постійно спостерігається «нетипова» поведінка, «нетипові» правила, «нетипові» результати і що саме вони призвели до неспроможності учасників ринку виконати свої ліцензійні обов’язки. Але всі підстави так думати є.

9. По сумі всіх дій та бездіяльності загальний вектор ринку продовжує бути спрямованим на зниження ціни для великих споживачів та збереження можливості імпорту електроенергії зі Сходу.

10. Натомість вступаємо в період сонця, вітру та водопілля, які разом з сезонним зниженням обсягу споживання електроенергії несуть нові виклики надійності ОЕС.

Адміністрована «нетипова» ринкова поведінка поступово стає типовою.

Прогноз невтішний.

Таким ми побачили березень 2021 року.

 

Читати повністю: Огляд енергетичної галузі станом на 01.04.2021

 

Архів оглядів

 

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні
ОЕС України