Ринок вугілля в Україні

Ринок вугілля в Україні. Між профіцитом та дефіцитом, або невивчені уроки

В травні-червні 2016 року у владних колах та експертному середовищі розгорнулася жвава дискусія щодо методології визначення ціни на вугілля та що робити з профіцитом газової групи, який виник внаслідок падіння споживання електроенергії.

У той же час на ринку вугілля все чіткіше вимальовуються негативні непередбачувані тенденції, які мають всі шанси трансформуватися у реальні загрози.

1. З 30 травня припинилося відвантаження з НКТ вугілля марки АШ та Т на електростанції України. Йде активне спрацювання зі складів. З початку червня запаси на складах ГК ТЕС знизилися на 280 тис.т. та на сьогодні складають 1670 тис.т. Причина припинення поставок - забастовка шахтарів на НКТ. Реальна причина забаствки, та як довго продовжиться - невідомі.
2. Зменьшення запасів вугілля поки не є критичним, але схоже, що негативний тренд може продовжитися і через два-три тижні такого стану постане питання зупинки 3-х електростанцій, які спалюють АШ (Слов’янська, Придніпровська, Криворізька).
3. Тим часом, воєнне протистояння на Сході посилюється, є всі ознаки, що перемирья зруйновано. За таких обставин вже очевидно, що джерело поставок вугілля з НКТ є не надійним. Чи ми готові до сценарію 2014 року, коли в травні вугілля АШ було предостатньо, а вересні вже підмітали склади електростанцій?
4. Диверсифікація джерел поставок вугілля у 2015 року поступово була зведена нанівець імпортом електроенергії з Росії та ілюзією дешевого вугілля з НКТ. 80 доларів за тону африканського АШ тоді нам здалося дуже дорого і тема була закрита.
5. Державні шахти в умовах відміни державних дотацій практично повністю припинили розраховуватися за електроенергію. Рівень оплати складає 6-7%, накопичена заборгованість складає близько 10 млрд.грн і продовжує щомісячно зростати на 200 млн.грн.
6. Середня собівартість видобутку вугілля на державних шахтах складає приблизно 2100грн/т, відпускна ціна вугілля приблизно 1100 грн і покриває видатки собівартості всього на 50 %.
7. Державне підприємство «Регіональні електричні мережі», яке об’явлене банкрутом, зобов’язане припинити безоплатний відпуск електроенергії і є велика ймовірність, що вже найближчим часом, всі шахти-неплатники будуть відключені від електрики. З подальшим зниженням обсягу видобутку вугілля.

Таким чином, профіцит може дуже швидко перетворитися в дефіцит вугілля. Ясно одне, що в цьому випадку ціна імпортованого вугілля точно буде визначатися на ринкових умовах. І вона не буде рівнятися на ціну 1250 грн/т, яка на сьогодні адміністративно закладена в розрахунок Оптової ціни на електроенергію.
Це один з ймовірних, але не обов’язкових сценаріїв розвитку подій. Все залежить від рішення на упередження негативних наслідків. Відсутніть, або небажання приймати рішення – це теж рішення.

Може зацікавити