Нова модель ринку електроенергії: готовність до впровадження

Нова модель ринку електроенергії: готовність до впровадження

Готовність державних інституцій, Регулятора, учасників та споживачів до перших реальних кроків реформи ринку електричної енергії, зокрема впровадження роздрібного ринку електроенергії з 1 грудня 2018 року.

Про це з учасниками ринку йшлося на засіданні Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї 23 жовтня 20018.

  • Якими є цілі реформи, а що є механізмами/інструментами досягнення цілей – чи є загроза піти хибним шляхом «реформи ради реформ» ?
  • На якій стадії реформування ключових процесів і механізмів знаходяться компанії ринку?
  • Яким є першочергові питання на порядку денному. Перелік нерозв’язаних питань, загрози, шляхи подолання?
  • Яка роль загальнодержавна політика в цьому питанні? Хто приймає ключові рішення?
  • Чому Координаційний комітет при КМУ фактично припинив свою роботу з квітня поточного року і який орган наразі консолідує зусилля учасників ринку та синхронізує процеси?

В короткому підсумку, та якщо відкинути витіюватість формулювань, на сьогодні все чіткіше вимальовується висновок, що єдиного центру координації процесом реформування ринку електроенергії не існує, більшість перехідних положень ЗУ «Про Ринок електричної енергії» під загрозою зриву термінів, учасники на сьогодні не готові до впровадження роздрібного ринку електроенергії з 1 грудня у зв’язку з неготовністю нормативної бази, та окремих споживачів (ліцензії, тарифи, договори, правила ОРЕ, облік, процедури, бюджетні організації, водоканали тощо). Ще не катастрофа, але уваги заслуговує. Необхідність внесення змін до Закону вже на часі.

Питання переносити терміни чи продовжувати реформу не зважаючи ні на що – залишилося без відповіді...

І наостанок про впливи. Проходження осінньо-зимового періоду 2018-2019 рр., перехід реформи із стадії підготовки в стадію реальних змін відносин на ринку електричної енергії, та настання піку політичної активності в Україні вже майже зійшлися в одній точці – гримуча суміш, що може внести серйозні корективи в процес.

Чи не настав час підключитися до координаційних процесів вже такій потужній організації як РНБО?

Також домовилися продовжити активну роботу по всім напрямкам реформ і подальший пошук реального об’єднуючого майданчику.

Може зацікавити

Порядок розподілу електроенергії для споживачів