Тривожна ситуація в енергетиці станом на 23.04.2015

Cьогодні вже можна констатувати, що на рівень загроз енергетичній, а, відповідно, і національній безпеці зріс до максимально можливого.

Вугілля на складах теплових електростанцій практично немає. Станом на 23 квітня запаси знизилися до історично мінімального рівня 673 тис. тон. У минулому році на цей період запаси становили 3 500 тис. тон. До дефіциту вугілля марки АШ додається дефіцит вугілля марки Г. Регулювати графік навантажень нічим. За графіком у квітні має бути накопичено до 1 500 тис. тон.
Газ в газосховищах на мінімальному рівні - запаси становлять 7, 9 млрд. м3, практично на межі невиборного залишку.
Вода у водосховищах ГАЕС вже спрацьована до мінімальних рівнів, істотного збільшення водності річок за природними умовами не очікується. Регулювальний діапазон також обмежений.
Узгодженого, затвердженого балансу енергоресурсів до цього часу в країні немає. В результаті ціни на енергоносії не збалансовані. Коштів на оплату енергоносіїв як у підприємств так і населення недостатньо.
При діючих тарифах і цінах дефіцит коштів тільки для ГК ТЕС на 2015 становить близько 20 млрд. грн., у тому числі по 1-му кварталу - 5 млрд. грн. Рішень щодо збалансованості витрат для підготовки обладнання і накопичення палива для ОЗМ 2015/2016 на сьогодні немає. З цих питань йде бюрократичне листування між НКРЕКП та Міністерством. Підготовлений доволі прісний проект постанови КМУ щодо цього питання. Таким чином підготовка до ОЗМ 2015/2016 зривається. Вірніше вона вже зірвана.
Довідково, деякі дані з прогнозного балансу.
Для того, щоб забезпечити виробітку електроенергії на ТЕС в 2015 році в розмірі 51,1 млрд. кВтгод, що нижче показників 2014 року (62 млрд. кВтг) на 17,6% (!!!), необхідно забезпечти:
- Закупівлю і поставку вугілля в обсязі 28,5 млн. тон, у тому числі в ІІ-ІV кв - 22,1 млн. тон, в тому числі за марками:
Аш-Т - 9,4 млн. тон - у т.ч. ІІ-ІV кв -14,5 млн. тон
Г - 19, 1 млн. тон - в т.ч. ІІ-ІV кв - 7,6 млн. тон
З цього обсягу вугілля на складах ТЕС на 01.10.15 має бути 3 млн. тон на суму 4,5 млрд. грн. На сьогодні вже відставання приблизно на 800 тис. тон.
- Рівень оплати в ОРЕ прийнятий на рівні 86,1%.
- Середній тариф для ГК - 90,7 коп / кВтг
- ОРЦ на кінець року - 115, 79 коп / кВтг (на квітень - 106,86 коп / кВтг)
Але вже в даний час існує прихований дефіцит потужності електричної енергії до 2000 Мвт, який зараз регулюється за рахунок зниженням лімітів промислових підприємств. Є висока, майже 100% вірогідність, відновлення практики хаотичних примусових відключень споживачів. Єдиний на сьогодні вихід - негайно вводити планові обмеження за розробленими і затвердженими графіками. Завтра буде вже пізно. Причому основний тягар очевидно буде покладено на населення. Промисловість повинна працювати.
Довідково - за 3 місяці рівень оплати енергопостачальних компаній склав 87%, заборгованість перед ОРЕ зросла на 4 млрд. грн. і склала 26 млрд. грн.

Запаси вугілля

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»