Розвиток проектів відновлювальної енергетики

Україні вдалось утриматись в авангарді розвитку проектів відновлювальної енергетики на пострадянському просторі, - І. Плачков

Іван ПлачковУкраїні вдалось утриматись в авангарді розвитку проектів відновлювальної енергетики на пострадянському просторі та задіяти українські конструкторські, проектні, монтажні організації та вітчизняні розробки технологій та перейняти цінний іноземний досвід. Про це заявив Голова Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї Іван Плачков під час виїзного засідання Асамблеї, на тему «Відновлювані джерела енергії: технологічний та економічний аспекти розвитку в Україні. Проблеми та виклики» в Запорізькій області.

Під час огляду трьох об’єктів відновлювальної енергетики, зокрема, сонячної електростанції Токмак Солар Енерджі, найбільшої в Україні вітряної електростанції Ботієвської ВЕС та ДніпроГЕС, Іван Плачков наголосив, на високому рівні професіоналізму кадрів з будівництва подібних об'єктів, впровадженні вітчизняних унікальних зразків технологій, які вже завтра стануть технологіями майбутнього і частиною енергетичного потенціалу України.

І.Плачков нагадав, що в 2006 році, коли затверджувалась «Енергетична стратегія України до 2030 року» велась активна дискусія відносно долі, яку повинна зайняти відновлювальна енергетика в енергетичному балансі країни, розмова йшла про 7-15%.

За останні три роки в Україні за рахунок прийнятих рішень на законодавчому рівні, які сьогодні актуалізовані законопроектом N2010-д, в частині зменшення тарифів на зелену енергію, проекти відновлювальної енергетики активно розвивались. За підсумками 2014 року електростанціями вітро-, геліо- та на біомасі в Україні вироблено 1,7 млрд. кВт/ч., ще 9 млрд. кВт/ч. забезпечили гідроелектростанції (ГЕС та ГАЕС), що разом складає близько 11,8% виробництва електроенергії в Україні.

Оцінюючи перспективи України в розвиткові відновлювальних джерел енергії І.Плачков зазначив, що кожна країна, в залежності від своєї географії, наявності природно-кліматичних умов, наявності первинних корисних копалин (нафти, газу, вугілля) вибирає для себе вектор розвитку енергетичного комплексу. Наприклад Франція розвиває атомну енергетику, Німеччина - теплову енергетику завдяки значним покладам бурого вугілля і вітроенергетику, Норвегія - гідроенергетику. Україна має свою особливість в енергетиці - це різноманіття джерел енергії. В залежності від регіону, ми користуємося різними джерелами енергії. Цей принцип і цю унікальність потрібно зберегти і розвивати в перспективі, аналізувати, в якому регіоні ми можемо розвивати ВДЕ - малі ГЕС, ВЕС, СЕС, електростанції на біомасі, а де доцільно використовувати традиційну енергетику, розвивати АЕС, ТЕС. В Україні ми маємо й надалі підтримувати принцип розумної достатності і привілейовані умови роботи мають бути відкориговані на законодавчому рівні. Немає сумнівів, що цю сферу в Україні очікує інтенсивний розвиток, адже весь цивілізований світ іде шляхом нарощування долі альтернативної енергетики в енергобалансах.


 

Герман АйнбіндерГерман Айнбіндер, Директор Вінд Пауер: «У компанії є плани в 50 кілометрах від Ботієво побудувати нову вітроелектростанцію - Приморську ВЕС встановленою потужністю 200 МВт. Приморська ВЕС знаходиться в активній стадії реалізації проекту, де наступний етап - це визначення схеми фінансування і вирішення логістичних завдань. У той же час Герман Айнбіндер зазначив, що для розвитку проектів у відновлюваній енергетиці важливо забезпечити стабільність у законодавчій сфері, щоб інвестори могли мати впевненість, що вкладені сьогодні кошти будуть повернуті, а прийняті закони не будуть змінюватися.»

 

 

 

 


 

Олександр РепкінОлександр Репкін, директор «Токмак Солар Енерджі»: «В с.Новому (Запорізька обл.) компанія Токмак Солар Энерджі встановила сонячну електростанцію, де використовуються дві технології сонячних модулів: тонко плівкові та полікристалічні. Особливістю сонячної електростанції - є використання технології сонячного трекеру, системи стеження за сонцем. Сама конструкція трекеру - є ноу-хау, розробленого вітчизняним конструкторським бюро компанії Токмак Солар Енерджі. З астрономії відомо, де на небосхилі буде знаходитися сонце кожен день і в кожну хвилину. Ці дані зашиті в процесор, який керує станцією, що й забезпечує рух панелей за сонцем з інтервалом в 5 хвилин. Двигун в 60 Вт приводить в рух конструкцію вагою 650 кг».

 

 

 


 

Андрій КонеченковАндрій Конеченков: Голова правління Української вітроенергетичної асоціації

«Найбільшими країнами виробниками вітроенергетики є Китай, США, Германія, Іспанія та Індія. Китай займає 35% виробництва вітроенергетики в світі. За 2014 рік Китай встановив 23,5 ГВт потужності вітрових електростанцій, що дорівнює річному споживанню електроенергії споживачами України. Необхідно розвіяти міф про те, що основна частина вітротурбін розташована в Криму. Це не так. Вітростанції знаходяться на материковій частині. Найбільша вітростанція – Ботієвська (Запорізька область), Вінд Крафт Україна (Херсонська обл.) і «Еко-Оптима» (Львівська обл.)».

 

 

 


 

Ігор ТиннийІгор Тинний, керуючий партнер IVT Investments, голова Наглядової ради «Закарпаттяобленерго»: «В нашій країні частка відновлювальної енергетики мікроскопічно маленька, хоча ми маємо, наприклад, потенціал розвитку сонячної енергії не гірший ніж в Німеччині, перспективи будівництва вітряних електростанцій в Приазов’ї, зокрема Донецькому кряжі, в Карпатах, а також перспективного розвитку сфери біомаси. Нам дорікають, що зелена енергія дорога. Це не правда. Адже якби ми в тариф для АЕС та ТЕС включали всі необхідні витрати, наприклад, виведення блоків з експлуатації, амортизацію, то ціна традиційної енергії була б співвідносною з зеленою енергією. Для виправлення ситуації та для активного розвитку відновлювальних джерел енергії необхідно, щоб держава визначилась, чи вона буде розвивати цю сферу за рахунок збільшення тарифів для населення, чи держава буде розвивати галузь за рахунок видачі дешевих кредитів на будівництво електростанцій. Більшість об’єктів відновлювальної енергетики, які сьогодні працюють в Україні побудовані за рахунок кредитів ЕБРР або експортного фінансування країнами виробниками основного обладнання».


 

Може зацікавити

GreenExpo 2024
Іван Плачков