Юрій Недашковський: Енергоатом не вимагає преференцій, а вимагає рівних умов розвитку

Юрій НедашковськийВиступ Президента ДП НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського на Комітетських слуханнях «Ядерна енергетика України - виклики та перспективи» 12 липня 2018 року у Верховній Раді.

Юрій Недашковський розповів про основні заходи, що реалізуються в рамках імплементації положень нової «Енергетичної стратегії-2035».

Одними з ключових завдань є продовження строків експлуатації діючих енергоблоків АЕС: «Технічно – це можливо, щонайменше на 20 років понад проектні. В коштах – це більш ніж у 20 разів дешевше, ніж спорудження нових потужностей. Звичайно ж на таких умовах цілком логічно зберегти існуючий парк реакторних установок і отримати необхідний ресурс часу для підготовки до нового ядерного будівництва». За словами Юрія Недашковського, на сьогодні «7 із 15 енергоблоків після виконання всіх законодавчих і регуляторних вимог отримали ліцензії Держатомрегулювання на продовжений строк служби, і ця робота впевнено продовжується. На жаль, ведеться вона в умовах хронічного дефіциту тарифних коштів».

Також у відповідності з трьома галузевими програмами за напрямами підвищення номінальної потужності енергоблоків і підвищення КВВП здійснюються заходи щодо покращення ефективності роботи АЕС. «Якщо вдасться сумарно за обома напрямками досягти хоча би 20-відсоткового збільшення, ефект буде еквівалентний підключенню до мережі додаткових 2760 МВт атомної генерації і додаткового щорічного виробництва електроенергії від 6,9 до 14,8 млрд. кВт·год, що повністю компенсуватиме роботу енергоблоку № 2 Хмельницької АЕС на експорт», - повідомив президент Енергоатома.

За його словами, успішно виконується й інше завдання Енергостратегії – щодо будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива: ведуться будівельні роботи безпосередньо на майданчику сховища, а також ядерні модифікації на Хмельницькій, Рівненській та Южно-Українській АЕС.  Для гарантованого фінансового забезпечення цього проекту Міністерством фінансів України, НАЕК «Енергоатом», Корпорацією зарубіжних приватних інвестицій (OPIC) та спеціально створеним Central Storage Safety Project Trust підписано угоди про залучення 250 млн. доларів фондового ринку США.

Юрій Недашковський констатував, що у тарифі не передбачені кошти на обслуговування кредиту, а також існують колізії між закупівельним законодавством і державними будівельними нормами при реалізації довгострокових будівельних контрактів.

НАЕК «Енергоатом» успішно виконує значний обсяг робіт щодо вирішення питання диверсифікації джерел постачання ядерного палива для забезпечення потреб енергоблоків українських АЕС навіть за умови форс-мажорних ситуацій. А також здійснює всі необхідні заходи щодо реалізації пілотного проекту «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз», що має розглядатись та реалізовуватись у комплексі з добудовою енергоблоків №3,4 ХАЕС та розбудовою інфраструктури міждержавних електричних мереж шляхом відновлення лінії «Хмельницька – Жешув» 750 кВ»: «Всі заходи, які здійснюватимуться в рамках цього проекту, є невід’ємними складовими глобального проекту інтеграції ОЕС України до європейської енергетичної системи ENTSO-E. Важливим є те, що довгостроковий контракт на експорт електричної енергії з ХАЕС-2 слугуватиме фінансовим інструментом добудови ХАЕС-3, 4 у якості застави для отримання кредитних коштів без суверенних гарантій. А це, в свою чергу, дозволить залучити експортне кредитування для постачання обладнання ядерного острову, ядерного палива першого завантаження та окремих видів спеціального обладнання і послуг».

Виступ Юрія Недашковського

Може зацікавити