Атомна енергетика залишиться головною складовою в забезпеченні енергетичної незалежності України

Атомна енергетика залишиться головною складовою в забезпеченні енергетичної незалежності України

НАЕК «Енергоатом» буде не лише ключовим гравцем на новому ринку електроенергії, але й збереже за собою позиції головного виробника електрики в країні. Такого висновку дійшли учасники дискусії «Роль електроенергетики у посиленні енергетичної безпеки України», яка відбулась 19 березня 2018 р. в стінах Верховної Ради та була ініційована народними депутатами України, головою підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій Наталією Кацер-Бучковською та Володимиром Бандуровим, головою підкомітету з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки Комітету ВР України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Під час обговорення фокус уваги було сконцентровано на ключових викликах, що постають перед електроенергетичним сектором України, на стратегічному баченні подальшого розвитку сектору електроенергетики та на шляхах посилення енергетичної безпеки через вирішення наявних у галузі проблем.

Зокрема, Голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська підкреслила, що атомна генерація, яка наразі відповідає за 57% виробленої електроенергетики, потребує більш ґрунтовної та детальної стратегії розвитку, як до так і після 2035 року: «Саме після 2035 року з експлуатації будуть виведені генеруючі потужності, що наразі забезпечують 80% поточного виробництва, а, отже, вже зараз необхідно думати, яким чином Україна буде заміщувати ці потужності. Ми вже повинні прийняти конструктивне рішення, чи це будуть модульні реактори малої потужності, чи заміщення буде відбуватись за рахунок інших джерел енергії».

Вона також наголосила, що остаточна реалізація проекту інтеграції енергосистеми України з ENTSO-E, це один з ключових факторів функціонування нової моделі Ринку електричної енергії. Головними перевагами такого об’єднання будуть - демонополізація ринку електроенергії, диверсифікація джерел енергії та посилення надійності вітчизняної енергосистеми.

Під час своєї доповіді Перший віце-президент технічний директор НАЕК «Енергоатом» Олександр Шавлаков звернув увагу присутніх, що у фокусі уваги Енергостратегії закладено збереження частки атомної генерації в енергобалансі країни до 2035 року, й саме продовження термінів експлуатації енергоблоків на строк до 20 років дозволить зберегти ці параметри.

«Продовження строків експлуатації енергоблоків АЕС – це одне з ключових завдань Компанії у відповідності до нової енергостратегії, але для цього необхідно прийняття швидких і ефективних заходів щодо реалізації всіх напрямків передбачених цим документом. З 2030 по 2040 роки втрата встановлених потужностей в атомній енергетиці може скласти 11 ГВт. Чим Україна буде їх компенсувати? Сьогодні рішення не прийнято. Для заміщення діючих енергоблоків на атомних станціях проектування нових блоків потрібно починати в 2020 році. Безпосередньо будівництво має розпочатись не пізніше 2024-2025 рр. оскільки орієнтовний термін від початку проектування до завершення будівництва атомного енергоблоку, згідно загальносвітовій практиці та всім аспектам щодо забезпечення безпеки енергоблоків, становить 10 років. І саме на рівні держави має забезпечуватись створення умов для будівництва нових реакторних установок для заміщення блоків АЕС, які будуть виведені з експлуатації після 2030 року».

Перший віце-президент Енергоатома також нагадав присутнім, що у 2017 році, під час надзвичайного стану в енергетиці, саме на атомну енергетику було покладене завдання максимального і надійного забезпечення споживачів електроенергією. Саме весна 2017 року стала найбільш напруженою в енергетиці України, а квітень-травень увійшли в історію Компанії, як екстремальні місяці - коли в окремі дні частка виробництва Енергоатома перевищувала 68%.

«Однак, попри всі перешкоди та відверто дискримінаційну тарифну політику по відношенню до найбільшого виробника електроенергії в країні з боку НКРЕКП, Енергоатом розглядає себе не лише ключовим гравцем на новому ринку електроенергії, але й збереже за собою позиції головного виробника електрики в Україні. Вже в наступному році, коли запрацює новий ринок, Компанія зробить все можливе щоб зорганізувати свою роботу так, щоб, залишаючись безумовним лідером з виробництва електроенергії в країні, Енергоатом міг сам себе забезпечувати не тільки в питаннях реалізації заходів пов'язаних із підвищенням безпеки на АЕС, а й в питаннях підвищення надійності та ефективності роботи Компанії в цілому», - наголосив Олександр Шавлаков.

Говорячи про інвестиційні проекти, зокрема, було зазначено, що Компанія розраховує вже в поточному році добудувати та ввести в експлуатацію ЛЕП «Запорізька АЕС - Каховська». Запуск цієї лінії електропередач дозволить зняти обмеження навантаження Запорізької АЕС під час роботи усіх шести енергоблоків станції, яке наразі сягає 700 МВт. Що стосується проекту «Енергетичний міст «Україна-Європейський Союз», то Компанія планує в рамках реалізації цього проекту залучити інвестиції (ресурси), необхідні для добудови енергоблоків №3,4 ХАЕС (стан готовності будівельних конструкцій яких становить 73% і 28% відповідно).

У свою чергу заступник директора Департаменту ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Світлана Кульчицька підкреслила, що «Енергетичною стратегією України до 2035 р.» передбачено окрему роботу в напрямку розвитку ядерної енергетики і міністерство вже розпочало роботу із її впровадження: «В рамках впровадження стратегії в Енергоатомі створена робоча група, а також координаційна науково-дослідна група створена в Міненерго. Наробітки які зробить Енергоатомом і Міненерго будуть сформовані так, як це передбачено чинним законодавством, в концепцію розвитку. Фінальним етапом буде обговорення та узгодження цієї концепції, а вже у 2019 році розпочнеться її реалізація».

Крім того, представник Міненерго підкреслила необхідність розвитку в Україні власного виробництва ядерного палива. Зокрема вона нагадала, що це передбачено Концепцією розвитку атомно-промислового комплексу до 2020 р., яка була затверджена Кабміном: «Україна має всі необхідні передумови щодо нарощування видобутку уранової руди та виробництва ядерного палива. Ці процеси необхідно активізувати оскільки вони дозволять забезпечити українські АЕС паливом власного виробництва та скоротити його імпорт».

Загалом дискусія ще раз окреслила необхідність формування послідовної та обґрунтованої стратегії у сфері енергетичної безпеки і, зокрема, безпеки електроенергетичного сектору та важливість координації діяльності усіх органів державної влади задля посилення енергетичної безпеки в країні.

НАЕК «Енергоатом»

Може зацікавити