Baltic Pipe https://www.baltic-pipe.eu/

Польща приступає до будівництва газопроводу Baltic Pipe

Президент Польщі Анджей Дуда оголосив про початок будівництва газопроводу Baltic Pipe, який зв’яже родовища на норвезькому шельфі в Північному морі з Польщею через Данію. Про це повідомляє Mind.ua з посиланням на сайті польського лідера.

«Фактично починається будівництво Baltic Pipe, тобто того відомого газопроводу, який пройде спочатку з норвезького шельфу до Данії, а потім через Данію в Польщу, на наше узбережжя», – заявив він. Безпосередньо будівельні роботи, за його словами, почнуться в найближчі дні.

Дуда розповів, що газопровід планується запустити 1 жовтня 2022 року, його пропускна здатність складатиме 10 млрд м3 газу на рік.

«Якщо ми говоримо про повну диверсифікації поставок газу в Польщу, якщо ми говоримо про повну незалежність Польщі як одержувача від Росії, то це є віхою на шляху до цієї незалежності», – заявив він.

Польський президент наголосив на важливості того факту, що Польща стане «одним із гарантів енергетичної безпеки України, яка роками піддається газовому, енергетичному шантажу з боку Росії». Тому будівництво Baltic Pipe є украй важливим для суверенітету і повної незалежності України.

Глава оператора польської мережі Gaz-System Томаш Стемпень додав, що вартість усього проекту Baltic Pipe становить більше 1,5 млрд євро.

По завершенні будівництва Baltic Pipe планується підключення до норвезької газотранспортної мережі та транспортування природного газу з Норвегії до Польщі, через Данію.

Газопровід дозволить поставляти до 10 млрд м3 природного газу в рік з Норвегії через Данію в Польщу та інші європейські країни, а також постачати газ з Польщі до Данії і Швеції. Витрати на будівництво газопроводу поділять порівну Gaz-System і Energinet.

Проєкт Baltic Pipe Project складається з 5 основних компонентів:

  1. Морський газопровід Північного моря – морський трубопровід між норвезькою газотранспортною системою в Північному морі і датської газотранспортною системою;
  2. Берегова Данія – розширення існуючої датської системи передачі природного газу із заходу на схід;
  3. Компресорна станція в Данії – компресорна станція, розташована в східній частині Зеландії;
  4. Морський трубопровід по дну Балтійського моря – морський трубопровід між Данією і Польщею через Балтійське море;
  5. Берегова лінія в Польщі – розширення польської газотранспортної системи.

Може зацікавити

ЄС не проводитиме переговорів з РФ щодо продовження транзиту газу через Україну