Reuters. Париж заощаджує на освітленні. Але не на святі

Чому Європа не замерзла без російського газу

Третина опалювального сезону позаду, і результати вражають. 27 країн Євросоюзу з населенням 450 млн людей зуміли скоротити споживання газу на чверть, і тепер європейці майже впевнені, що переживуть цю зиму без блекаутів.

Як їм це вдалося, чого коштувало і чи надовго вистачить грошей та терпіння? Погляд BBC.

Газ не потрапив під європейські санкції, на відміну від нафти та вугілля, бо ЄС не хотів відмовлятися від дешевого та відносно чистого палива. Однак Володимир Путін сам прикрутив кран: за час вторгнення в Україну підконтрольний Кремлю "Газпром" під різними приводами скоротив постачання газу до ЄС на 80%.

З урахуванням того, що ЄС купував 40% всього газу в Росії, а знайти альтернативних постачальників навіть за захмарними цінами було непросто, перед європейцями постала примара віялових відключень промисловості та масових заворушень замерзаючого населення.

Але цього не сталося з п'яти основних причин.

  • Росія не перекрила постачання повністю.
  • Газові сховища вдалося заповнити майже під зав'язку.
  • Людям та бізнесу допомогли субсидіями.
  • Погода в жовтні та листопаді видалася рекордно теплою.
  • Європейці навчилися (чи змушені) економити газ.

З цих причин лише останнє - скорочення споживання газу - цілком у владі країн ЄС. Саме на цьому європейці збираються відтепер зробити наголос, щоб виграти не лише першу зимову газову битву з Кремлем, а й усю енергетичну війну.

"Зараз ми зобов'язані зосередитися на підготовці до наступної зими. Не до цієї зими, а до наступної. Цієї зими ми в безпеці", - сказала цього тижня голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Звичайно, ми заплатили за це високу ціну", - додала вона.

 

Читати повністю

 

Може зацікавити