Пам'ятаємо Чорнобиль

Пам'ятаємо Чорнобиль

Сьогодні людство згадує Чорнобильську трагедію і вшановує тих, хто жертовно  боровся з наслідками лиха. Більше тридцяти років минуло  від 26 квітня 1986 року, коли сталася найбільша атомна катастрофа планетарного масштабу, яка спричинила тяжкі екологічні, соціально-економічні наслідки, зруйнувала сотні людських доль, змусила замислитися про те, який вразливий світ і яку відповідальність мусять нести люди за наслідки своїх дій на планеті.

У ніч на 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС сталися два теплових вибухи, які повністю зруйнували реактор почалася пожежа, у гасінні якої брали участь 240 тисяч людей. Усі вони отримали високі дози радіації. Однак саме пожежникам вдалось врятувати нас від справді серйозної катастрофи – сильного водневого вибуху, який міг стати наступним етапом трагедії. 

Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, до кінця 1986 року четвертий реактор АЕС був накритий спеціальним саркофагом, збудованим руками сотень тисяч добровольців і мобілізованих солдатів. Про масштабність виконаних робіт свідчить те, що у ліквідації катастрофи на ЧАЕС брали участь понад 650 000 людей, серед яких і шахтарі та енергетики України.

У 2000 році Чорнобильська АЕС повністю припинила свою роботу.

Але наслідки катастрофи доводиться ліквідовувати і через десятиліття. У 2012 році було розпочато реалізацію проекту "Укриття". Рухома конструкція, довжиною 165 метрів і вагою понад 36 тис. тонн накрила четвертий блок Чорнобильської АЕС. Термін експлуатації укриття - 100 років.

За останні роки Україна значно підвищила рівень ядерної, радіаційної та фізичної безпеки  об'єктів ядерної енергетики.

Починаючи з 2011 року на всіх 15 діючих енергоблоках АЕС  здійснюються заходи Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2011 № 1270 , а постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2015 № 776 термін її дії продовжено до 2020 року.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України разом із заінтересованими органами повною мірою реалізує мету даної програми:

  • підвищення рівня безпеки експлуатації енергоблоків атомних електростанцій та надійності їх роботи;
  • зменшення ризиків виникнення аварій на атомних електростанціях під час стихійного лиха або інших екстремальних ситуацій;
  • підвищення ефективності управління проектними і позапроектними аваріями на атомних електростанціях, мінімізація їх наслідків.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України вживає і  надалі буде вживати всіх вичерпних заходів щодо дотримання міжнародного законодавства у сфері мирного використання ядерної енергії, забезпечення належного рівня ядерної та радіаційної безпеки, реалізації державної політики стосовно поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами.

Герої-ліквідатори стали символом мужності і жертовності в ім’я збереження нинішнього та прийдешніх поколінь.

Пам’ятаємо їх безсмертний подвиг!

Міненерговугілля

Може зацікавити