Тренування диспетчерів для підготовки до ОЗП

Укренерго успішно провело протиаварійне тренування диспетчерів для підготовки до ОЗП

НЕК «Укренерго» спільно з операторами систем розподілу (ОСР), ПрАТ «Укргідроенерго», НАЕК «Енергоатом» та виробниками електроенергії на ТЕС успішно провели планове галузеве протиаварійне тренування в межах підготовки до осінньо-зимового періоду (ОЗП) 2021-2022 років. Захід відбувся 29 вересня на виконання Плану заходів з підготовки об’єктів паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства України до ОЗП 2021/2022 року в присутності представників Міністерства енергетики.

Керівником тренування був головний диспетчер НЕК «Укренерго» Віталій Зайченко. В тренуванні взяли участь диспетчери регіональних диспетчерських центрів НЕК «Укренерго», операторів систем розподілу та оперативний персонал електростанцій (АЕС, ГЕС, ТЕС і ТЕЦ).

Програмою тренування було передбачено відпрацювання спільних дій диспетчерів в критичних ситуаціях. Зокрема, у разі вимкнення енергоблоку АЕС потужністю 1000 МВт дією протиаварійної автоматики, розвантаження АЕС внаслідок аварійного відключення повітряних ліній 750 кВ в умовах недостатніх резервів потужності в енергосистемі.

Для запобігання розвитку системної аварії в ОЕС України диспетчери різних рівнів оперативно-диспетчерського управління за сценарієм тренування застосовували заходи з балансування енергосистеми, в тому числі з активацією аварійної допомоги від операторів системи передачі енергосистем сусідніх країн тощо, також забезпечувалось підтримання режиму роботи електричної мережі в післяаварійних схемах.

Всі учасники тренування підтвердили високий рівень професіоналізму та показали чіткі злагоджені спільні дії в складних ситуаціях, що є запорукою для попередження можливих аварій в енергосистемі України.

«Галузеві тренування оперативного персоналу об’єктів електроенергетики проводяться щорічно напередодні осінньо-зимового періоду для відпрацювання спільних скоординованих дій оперативного персоналу при виникненні системної аварії в ОЕС України. Тренування, що було проведене сьогодні  підтвердило, що ми маємо достатньо професійних ресурсів, щоб зберегти цілісність енергосистеми в умовах високого ступеня складності», — зазначив директор з управління ОЕС України — головний диспетчер НЕК «Укренерго» Віталій Зайченко.

НЕК «Укренерго»

Може зацікавити