ДТЕК пропонує допустити імпортерів електроенергії на український ринок

Олексій ЗахарчукЕнергохолдинг ДТЕК на Раді Оптового ринку електроенергії буде ініціювати внесення змін до галузевого законодавства з метою створення умов для імпорту електроенергії в Україну, а саме забезпечення її можливості продажу на конкурентних умовах з тепловою генерацією (на ринку цінових заявок). Про це 6 лютого в коментарі для ExPro повідомив директор з регуляторних та правових питань холдингу Олексій Захарчук.

«Ми пропонуємо на ОРЕ розглянути питання та зробити зміни до діючих правил оптового ринку, внести зміни до ДЧОРЕ та його додатків, якими надати імпортерам такі ж самі права та обов’язки, які є в українських виробників електроенергії. ДТЕК буде ініціювати це питання, будемо створювати робочі групи», - сказав він, додавши, що після прийняття рішень на Раді ОРЕ, запропоновані зміни до законодавства має погодити НКРЕКП та Антимонопольний комітет.

Відповідаючи на питання, з яким типом генерації варто прирівняти права імпортерів Захарчук зазначив, що імпортерам треба надати право конкурувати на ринку цінових заявок, тобто з ціновими пропозиціями блоків теплової генерації. Також Захарчук зазначив, що в майбутньому ДТЕК розгляне для себе можливість імпорту електроенергії.

«Якщо будуть ринкові стимули і будуть якісно зроблені всі документи, ми розглянемо цей варіант для себе. Якщо це буде для нас привабливо, ми також будемо приймати участь в цих торгах», - сказав він.

Нині Україна імпортує електроенергію у невеликих кількостях лише з Росії та Білорусі для живлення деяких прикордонних районів. Цю електроенергію закуповує ДП «Енергоринок». З комерційною метою імпорт не здійснюється.

Може зацікавити

Енергетичний терор