Оксана Кривенко взяла участь у Тижні прозорості енергетики

Оксана Кривенко взяла участь у Тижні прозорості енергетики

Голова НКРЕКП Оксана Кривенко взяла участь у відкритті Тижня прозорості енергетики, який присвячений питанням функціонування енергетичних ринків.

«Ми вважаємо, що Тиждень прозорості енергетики дозволить почути думки різних сторін та зробити висновки щодо функціонування ринків», - відзначила Оксана Кривенко.

Першочерговими завданнями НКРЕКП є реформування ринків, створення прозорих правил та забезпечення якісних послуг. Саме прозорі правила дозволять зробити реформи зрозумілими, а енергетичні ринки України – ефективними.

Нацкомісії відведена особливо важлива роль, яка має і буде виконуватись базуючись на основних принципах регулювання, які успішно застосовуються в країнах Європейського Союзу, - це відображення реальних витрат, відсутність спотворень, відшкодування витрат, недискримінаційність, передбачуваність, простота та прозорість.

«Який ми вже маємо прогрес в частині прозорості? Найперше - це прийняття рішень у відкритий та прозорий спосіб. Нагадаю, що заздалегідь, до прийняття Закону України «Про НКРЕКП», Комісія почала проводити засідання в режимі онлайн-трансляції. Усі рішення, зокрема, тарифи, інвестиційні програми, регуляторні акти приймаються з проведенням їх відкритих обговорень за участі усіх зацікавлених осіб», - наголосила очільник Регулятора.

НКРЕКП активно впроваджує сучасні технології, на сьогоднішній день автоматизовано ще дві опції по взаємодії з ліцензіатами, - це подання звітності та документів на отримання ліцензій у електронному вигляді через центр адміністративних послуг. Вже є перший ліцензіат, який подав заяву через онлайн-сервіс та отримав ліцензію.

Стратегічно Регулятором заплановано створити інформаційний комплекс «Електронний паспорт ліцензіата», який об’єднає усі дані та включатиме історію ліцензіата: подані документи для отримання ліцензій, встановлені тарифи, інвестиційна програма, ліцензійний контроль, юридичні питання.

Також ведеться активна робота по створенню зручного мобільного додатку «Енергетика онлайн» для налагодження зворотного зв’язку безпосередньо зі споживачами послуг та ліцензіатами.

На завершення свого виступу Оксана Кривенко зазначила, що Комісія і надалі буде злагоджено працювати в напрямку прозорості та відкриття інформації щодо процесів регулювання та суб'єктів регулювання.

На думку Голови НКРЕКП процес реформування ринків електроенергії та газу в Україні, який на сьогодні вступив у вирішальну фазу, вимагає консолідації зусиль усіх суб’єктів для своєчасного досягнення поставленої мети.

НКРЕКП

За темою:

Тиждень прозорості енергетики

Може зацікавити

Умови для будівництва нової маневреної генерації та установок зберігання електричної енергії