Висвітлення можливостей у майбутніх раундах міжнародних нафтогазових аукціонів

Український форум з розвідки і видобутку природного газуНещодавно уряд України оголосив про старт масштабного міжнародного раунду ліцензування на розвідку та видобуток нафти і газу, випустивши 30 наземних блоків покладів вуглеводнів для продажу через інтернет-аукціон. Перший раунд з 10 блоків був оголошений раніше в цьому місяці, і аукціон відбудеться 6 березня.

Метою Українського форуму з розвідки і видобутку природного газу, що відбувся у м. Лондоні 29 січня 2019 року. була зустріч міжнародної аудиторії потенційних стратегічних інвесторів з ключовими зацікавленими сторонами з нафтогазового сектору України та інформування про нові можливості інвестування та участі у Національній програмі України стосовно досягнення енергетичної самодостатності.

В рамках форуму розглянуто:

  • Майбутні тендери за угодами про розподіл продукції;
  • Прогнози попиту і ціноутворення на природний газ в Україні;
  • Можливості для сервісних компаній співпрацювати з державними виробниками нафти і газу за контрактами на розширення виробництва;
  • Звіт про хід робіт з відокремлення Оператора газотранспортної системи від "Нафтогазу";

На форумі були пристутні як українські, так й міжнародні видобувні компанії такі як: Shell, ExxonMobil, INA, Arawak,Erenco, MOL, Sand Hill, Trident Acquisitions. А також сервісні компанії Baker Hughes, Halliburton, Schlumberger, Viking International та SOCAR AQS.

Заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України з питань європейської інтеграцій Наталія Бойко наголосила, як повідомляє прес-служба Міненерговугілля, на важливості рішення Уряду України щодо проведення конкурсів на укладання угод про розподіл продукції, що сприятиме збільшенню обсягів власного видобутку природного газу для зменшення залежності від імпорту енергоносіїв з урахуванням принципів верховенства права, недискримінаційної участі всіх заінтересованих сторін, прозорості, а також забезпеченню соціальних стандартів.

«Для інтенсифікації видобутку природного газу передбачено механізм угод про розподіл продукції. З юридичного погляду саме така форма партнерства між державою та інвестором може забезпечити іноземному інвестору найвищий з наявних в Україні ступенів захисту інвестицій», – зазначила Наталія Бойко у рамках сесії «Огляд видобутку вуглеводнів в Україні та державних і галузевих ініціатив щодо підвищення обсягу видобутку».

Водночас Н. Бойко поінформувала учасників заходу, що в Україні у 2018 році прийнято Закон України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях», спрямований на відкритість в управлінні природними ресурсами країни і розкриття інформації про державні доходи від видобувного сектора.

Український форум з розвідки і видобутку природного газу є продовженням Дня Української Енергетики, який відбувся у червні 2017 року в Лондоні і залучив понад 120 керівників вищої ланки з 14 країн світу.

Може зацікавити