Новий оператор ГТС

Новий оператор ГТС розпочне повноцінно функціонувати у першому кварталі 2018 року

Новостворений оператор газотранспортної мережі України – ПАТ «Магістральні газопроводи України» розпочне повноцінно функціонувати з першого кварталу 2018 року. Такий прогноз озвучив під час прес-конференції в Будинку Уряду заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігор Прокопів.

«Якщо рішення стокгольмського арбітражу буде прийняте у листопаді поточного року, тоді новий оператор ГТС запрацює у першому кварталі 2018 року», - уточнив Прокопів.

За словами чиновника Міністерство енергетики та вугільної промисловості України послідовно реалізовує план корпоративного управління оператора національної газотранспортної системи та планує cвоєчасно завершити розпочату реформу, яка регламентується Постановою Кабінету Міністрів України №496 від 01 липня 2016 року.

Серед найбільших досягнень за останній рік стало утворення підприємства ПАТ«Магістральні газопроводи України», затвердження плану дій щодо його корпоративного управління та переліку необхідних активів, які задіяні у газотранспортній роботі.

Разом з ними будуть передані газосховища та сервісні служби, структура яких в подальшому буде оптимізована.

За попередньою інвентаризаційною оцінкою ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» має передати ПАТ«Магістральні газопроводи України» державне майно загальною вартістю 329 мільярдів гривень, а також власне майно у розмірі 28 млрд. грн.

Активи які будуть передані новоствореному оператору будуть уточнені 01 вересня 2017 року після проведення чергової інвентаризації майна ПАТ«УКРТРАНСГАЗ».

На сьогоднішній день на стадії виконання знаходиться план корпоративного управління, зокрема розпочато процедуру відбору 7 членів (4 – незалежних та 3 – представники держави) наглядової ради ПАТ «Магістральні газопроводи України».

До складу комісії з конкурсного відбору включено 16 осіб, з них 7 мають право дорадчого голосу – це представники дипломатичних установ та Єврокомісії, Секретаріату Енергетичного співтовариства, ЄБРР та Світового Банку.

Результати конкурсного відбору заплановано оголосити у четвертому кварталі поточного року.

Прийнятий за основу Закон України №6600 передбачає державну підтримку ПАТ «Магістральні газопроводи України» в розмірі 20 мільйон гривень, що створює основу для просування розпочатої реформи і своєчасного впровадження структури корпоративного управління нового оператора ГТС.

Найближчим часом заплановано внести на розгляд до парламенту пропозиції по зміні діючого законодавства, зокрема щодо врегулювання майнових питань.

Також в процесі реалізації знаходиться розробка проектів документів на виконання Постанови КМУ №496, а саме:

1. Проект договору на управління державним майном між Міненерговугілля та ПАТ«Магістральні газопроводи України».

2. Додаткові угоди до діючих договорів про управління державним майном №76 та №19/275 від 1999 року.

3. Зміни до законопроектів про КМУ, господарський кодекс, ЗУ «Про трубопровідний транспорт», ЗУ «Про управління державним майном», ЗУ «Про заставу».

Передача активів ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» та сертифікація новоствореного оператора газотранспортної системи відбудеться після винесення остаточного рішення Стокгольмського арбітражу, а саме протягом 30 та 60 днів відповідно.

Усі рішення щодо функціонування майбутнього оператора ГТС щотижня конструктивно обговорюються на робочій підгрупі Міненерговугілля, до складу якої входить експертна спільнота, а також представники Кабінету Міністрів України, Енергетичного співтовариства, НАК «Нафтогаз України», ПАТ«Магістральні газопроводи України» та USAID - агентства США по міжнародному розвитку.

Нагадаємо, з 1 жовтня 2015 року введено в дію Закон України «Про ринок природного газу». Тим самим виконано зобов’язання України за Договором про заснування Енергетичного Співтовариства та Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони. Цей Закон спрямований на імплементацію актів законодавства Енергетичного Співтовариства у сфері енергетики, а саме: Директиви 2009/73/ЄС про спільні правила внутрішнього ринку природного газу та про скасування Директиви 2003/55/ЄС; Регламенту (ЄС) 715/2009 про умови доступу до мереж транспортування природного газу та яким скасовується Регламент (ЄС) 1775/2005; Директиви 2004/67/ЄС про здійснення заходів для забезпечення безпеки постачання природного газу.

Одним із основних завдань стосовно реформування ринку природного газу в Україні є реформування Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», її «розділення» відповідно до вимог Європейського енергетичного законодавства.

Виконання плану реструктуризації публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» сприятиме прозорості роботи об’єктів газової інфраструктури та конкуренції за споживача, а також прозорому доступу до інфраструктури всіх постачальників та споживачів газу.

Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 01.07.2016 № 496 «Про відокремлення діяльності з транспортування та зберігання (закачування, відбору) природного газу», якою затверджено План реструктуризації Компанії та обрано модель відокремлення діяльності з транспортування природного газу відповідно до Закону України «Про ринок природного газу».

Може зацікавити

Українська газова інфраструктура готова працювати без транзиту російського газу
Відновлено газогон на Харківщині
Оператор ГТС України