Ціни на природний газ б’ють рекорди

Ф’ючерсні ціни на природний газ ресурсу липня (Front Month) на найбільшому європейському хабі TTF у перші хвилини торгів 21 червня перевищили €30/MWh, досягнувши найвищого значення за останні 13 років (з 2008 р). Про це повідомляє ExPro, посилаючись на дані торгів. При перерахунку вартість газу складає майже $380/тис. куб. м або 12 400 грн/тис. куб. м.

У порівнянні з закриттям у п’ятницю, ф’ючерсні ціни зросли на 2,5% або на €0,7/MWh – з €29,4/MWh до €30,15/MWh. З початку місяця ріст становить 19% або близько €5/MWh, а з початку року на 52%. При порівнянні з аналогічним періодом минулого року, ціни цьогоріч вище у 5,5 разів.

Протягом останнього року ціни на природний газ у Європі поступово зростають. Серед факторів, які призводять до подальшого росту цін в останні дні – високі температури повітря у Європі, внаслідок чого активно використовуються кондиціонери, що призвело до збільшення попиту на газ для виробництва електроенергії на фоні скороченого виробітку від ВЕС.

Також запаси газу у підземних сховищах залишаються рекордно низькими, станом на 19 червня сховища заповнені на 44,3%, що є найнижчим рівнем за останні 10 років (історія спостережень). Варто також зазначити, що обсяги закачування минулого тижня зменшилися у зв’язку з високим попитом на газ.

Планові технічні огляди газопроводів продовжуються, внаслідок чого частини «Північного потоку», а також трубопроводів з Норвегії відключені, що скоротило поставки газу до Європи. Поставки LNG також скорочені у зв’язку з високим попитом на газ в Азії (де ціни вищі), а також циклоном на узбережжі США, внаслідок якого відправлення танкерів ускладнюється.

Спотові ціни також поступово зростають, наближаючись до рівня €30/MWh. Разом з тим, це є найвищим рівнем за три роки – з березня 2018 р.

Може зацікавити

В Європі занепокоєнні зростанням імпорту російського скрапленого природного газу
Запаси газу в ПСГ