Юрій Продан: Ціна на газ точно зростатиме

Юрій ПроданСумнівно, що ухвалення законопроєкту про анбандлінг матиме стосунок до підвищення тарифів на газ. Однак ціна цього ресурсу, безперечно, зростатиме.

Таку думку в ефірі проекту «Народ проти» в ефірі телеканалу ZIK висловив ексміністр палива та енергетики Юрій Продан.

Коментуючи законопроєкт про виведення газотранспортної системи та створення незалежного оператора, який постачатиме російський газ до Європи, він переконаний, що депутати не дозволять приватизувати чи передати в оренду нашу ГТС.

«На скільки знаю, це має бути відображено в законопроєкті, який буде проголосовано у другому читанні. Тому, я б не сказав, що це матиме стосунок до підвищення ціни на газ. Однак, хочу всім сказати, що ціна на газ однозначно зростатиме», – переконаний Продан.

Що ж стосується закупівлі електроенергії з Росії, ексміністр палива та енергетики Іван Плачков виступає проти закону, який дозволить імпорт енергії з РФ.

«Українська електроенергетка може повністю забезпечити економіку та населення України. Окрім того, ми протягом довгих років купували дешевий газ у Росії і пам’ятаємо, чим це закінчилось – перша газова війна 2006 року, друга – 2009-й, коли в один прекрасний момент знаходяться якісь причини, газ закривається і ми починаємо думати, що робити. Найчастіше це відбувається в 20-х числах грудня», – зауважив Плачков.

Окрім того, на його думку, російська енергетична компанія «Інтер РАО» – є такою ж загрозливою для України зброєю, як і «Газпром».

«Сьогодні ми купуємо в них 100 МВт, на листопад уже заявлено до 800 МВт, перетин дозволяє десь 2300-2800 МВт. Це дуже багато. Таким чином, ми зупиняємо нашу генерацію, не заробляємо коштів, платимо валютою російському виробнику. В результаті – в один прекрасний момент у нас не буде грошей на ремонт та модернізацію. А потім 25 грудня за мінусових температур з’явиться причина для зупинки постачання нам електроенергії», – зауважив Плачков.

«І що нам робити? Ми вугілля не накопичили і зупинили обладнання. Це дуже велика загроза», – підкреслив Іван Плачков.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №2239-1 про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу.

Tелеканал ZIK

Може зацікавити