Ціна газу за ПСО для виробників тепла в січні 2021 року

НАК «Нафтогаз України»У січні 2021 року оптова ціна на природний газ для виробників тепла, яким НАК «Нафтогаз України» постачає газ в рамках спеціальних обов’язків (ПСО), становитиме 7,33 грн за кубометр (без врахування ПДВ та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами).

Рішення прийнято із дотриманням норм п. 13 Постанови КМУ № 867 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов'язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу», що встановила формулу визначення максимально допустимого рівня цін на газ для виробників тепла.

Проте Кабінет Міністрів України, Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), НАК «Нафтогаз України» і Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» (далі – Асоціація міст України) проаналізували ситуацію з тарифоутворенням на тепло і виявили, що тарифи більшості підприємств теплопостачання на послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води для населення переглядалися уповноваженими органами до 01.05.2019 і наразі є збитковими. Такі тарифи не покривають економічно обґрунтовані витрати підприємств і не враховують неодноразового підвищення у 2020 році тарифів на послугу з розподілу природного газу, зміну відповідно до законодавства розміру мінімальної заробітної плати та зміну інших складових тарифів.

При цьому, Закон України від 30.03.2020 № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» забороняє переглядати тарифи до завершення опалювального періоду 2020/2021 року.

Для вирішення цієї проблеми сторони підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

Меморандум фіксує наступні домовленості:

- до 30 вересня 2021 року Нафтогаз надає виробникам тепла відстрочку платежу на різницю між ринковою та граничною ціною газу, фактично закладеною в тариф;

- до 1 травня 2021 року Кабінет Міністрів, Нафтогаз та Асоціація міст України визначать джерела компенсації для підприємств теплопостачання різниці між цінами природного газу, визначеними відповідно до п. 13 Положення №867 протягом жовтня 2020 року — квітня 2021 року, та ціною природного газу, врахованою в тарифах на послуги з теплопостачання для населення, за якими протягом опалювального сезону 2020/2021 року фактично нараховується плата кінцевим споживачам (населенню);

- до 1 жовтня 2021 року державні органи України забезпечать прийняття необхідних нормативно-правових актів для реалізації цього рішення;

- джерелом фінансування не можуть бути місцеві бюджети.

НАК «Нафтогаз України»

Може зацікавити

Чому на зиму краще виїхати з міста