В Брюсселі пройшли тристоронні переговори щодо транзиту газу після 2019 року

В Брюсселі пройшли тристоронні переговори щодо транзиту газу після 2019 року

В Брюсселі відбувся черговий раунд тристоронніх переговорів між делегаціями України, Росії та Європейської Комісії щодо умов використання транзитних потужностей української газотранспортної системи (ГТС) після завершення чинного контракту між НАК «Нафтогаз України» та ПАТ «Газпром» 1 січня 2020 року.

Нафтогаз відзначає зацікавленість російської сторони у проведенні конструктивних переговорів і новий рівень готовності до прийняття сучасних умов транспортування газу українською ГТС. Зокрема, Газпром вперше припустив можливість працювати за європейськими правилами з 1 січня 2020 року, якщо вони будуть в повній мірі впроваджені в Україні до кінця поточного року.

В рамках цього процесу українська сторона представила учасникам переговорів майбутнього відокремленого оператора ГТС України — ТОВ «ОГТСУ», який передав російській стороні проекти договору про взаємодію між операторами суміжних газотранспортних систем, а також стандартного договору на транспортування. Зі свого боку Нафтогаз передав росіянам дорожню карту дій для завершення відокремлення оператора ГТС (анбандлінгу).

Сторони провели аналіз відкритих питань, щодо яких на даний час немає єдиної позиції, і погодилися продовжити переговори у жовтні.

«Головне - ми почали обговорювати перехід на європейські правила в питанні транспортування російського газу територією України. Є стриманий оптимізм. Але й до песимістичного сценарію ми також готові краще, ніж коли-небудь.
До наступного раунду перемовин у жовтні є багато «домашньої» роботи по вдосконаленню українського законодавства. Треба надолужити час, який було змарновано на вигадування «унікальних велосипедів». Але досвід ефективної співпраці в процесі погодження робочого механізму анбандлінгу протягом останніх трьох тижнів сильно надихає: якщо так само підійти до приведення українського регулювання газового сектору в повну відповідність з європейським - все зробимо вчасно і якісно», – зазначив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

НАК «Нафтогаз України»

Може зацікавити