Електроенергія для непобутових споживачів подешевшає на 20 копійок

Андрій ГерусЗниження НКРЕКП тарифу Укренерго майже на 20 копійок, до 11,6 коп. за кВт·г, призведе до зниження тарифу і для всіх непобутових споживачів майже на стільки ж.

Про це заявив представник президента в уряді Андрій Герус, повідомляє Економічна правда.

Він пояснив, що по факту «відбувався пошук, хто буде фінансувати «зелені» тарифи відповідних «зелених» виробників».

«А це вже майже 30 млрд грн у рік. Раніше ці «зелені» тарифи через тариф Укренерго було покладені на непобутового споживача. Тепер, внаслідок Постанови Уряду та Постанови НКРЕКП, частина «зелених» тарифів буде оплачуватися непобутовими споживачами, а більша частина - Енергоатомом та Укргідроенерго», - зазначив Герус.

Він підкреслив, що ні підприємства, ні споживачі не отримали ніяких пільг, хоча «такий варіант розглядався».

«Але Офіс Президента виступив проти такого рішення і нам вдалося переконати прийняти рішення, яке матиме однаковий ефект для всіх непобутових споживачів, як для сусідньої школи та лікарні, так і для крупного металургійного заводу»,- зазначив він.

І додав, що «неринково дешевої електроенергії непобутові споживачі також не отримали».

Він нагадав, що наразі тарифи на електроенергію для підприємств і бюджетних установ - у 2-3 рази більші, аніж для населення (2,5-3 грн проти 1,08 грн).

«За минулий рік непобутові споживачі сплатили понад 50 млрд грн спеціальних субсидій (понад свій ринковий тариф), за рахунок яких фінансувалися нижчі тарифи на е/е для населення», - додав він.

Однак, зазначив Герус, економіка не може витримувати нескінченне зростання тарифів.

«На днях почув історію, як власник метизного заводу у Хмельницькій області (працює на експорт) прийняв рішення частково перенести виробництво у Чехію, і ціна е/е була однією із основних причин цього», - розповів Герус.

На його думку, у вирішенні проблем ринку електроенергії має брати участь не тільки державна генерація, але і приватна.

«Тому, сподіваюсь, у вересні буде прийняте рішення, яке врахує ефект падіння світових цін на вугілля, адже з початку року ціна вугілля впала на 45%. Таке рішення дасть ще додатковий позитивний ефект для українських споживачів», - переконаний представник президента в уряді.

30 серпня регулятор знову знизив тариф на послуги Укренерго, який почне діяти з 1 вересня 2019 року.

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень