Спецфонд для ГарПок на покриття арбітражних витрат

НКРЕКП прийняло постанову «Про затвердження розміру внеску для створення спец (цільового) фонду, призначеного для покриття арбітражних витрат Держпідприємством «Гарантований покупець» (ГП).

Згідно з прийнятим рішенням виробники електроенергії з ВДЕ будуть вимушені сплатити 0,11% чистого доходу за І-ІІІ квартали 2020 року на користь ГП для створення фонду з метою фінансування юридичного захисту держпідприємства під час судових спорів у міжнародних арбітражах.

Українська асоціація відновлюваної енергетики спільно з Українською Вітроенергетичною Асоціацією, Європейсько-Українським Енергетичним Агентством та Асоціацією Сонячної Енергетики України зверталися до голови НКРЕКП Валерія Тарасюка, та наголошували, що твердження Регулятора щодо наявності у ГП витрат, пов'язаних з арбітражним розглядом спорів за договором купівлі-продажу електричної енергії за «зеленим» тарифом є необґрунтованим, оскільки відсутня інформація щодо фактичної наявності арбітражних спорів та витрат ГП, пов'язаних із ними.

Проте, не дивлячись на звернення галузевих асоціацій та відсутність реальних арбітражних спорів та витрат, на сьогоднішньому засіданні НКРЕКП відповідне рішення було прийнято без обговорення. Таким чином, Регулятор планує стягнути з виробників ВДЕ кошти на компенсацію гіпотетичних витрат ГП.

УАВЕ

Може зацікавити

Умови для будівництва нової маневреної генерації та установок зберігання електричної енергії
Процедура приєднання газотурбінних або газопоршневих установок до ГРМ