Оновлення ГТС

На шляху до оновленої газотранспортної системи

У І кварталі 2021 року Оператор ГТС України завершив капітальний ремонт п’яти газоперекачувальних агрегатів (ГПА) та три капітальних ремонти газотурбінних двигунів (ГТД) на компресорних станціях газотранспортної системи.

У цілому, відповідно до виробничих програм компанії, фахівці виконали роботи по ремонтах та технічному обслуговуванню ГПА та ГТД на суму близько 248 млн грн. Загальний обсяг виконання інвестицій та виробничих програм ОГТСУ за підсумками кварталу склав близько 2 млрд грн. Це рекордний показник за останні 10 років.

Протягом 2021-2022 років для забезпечення надійного транспортування газу магістральними газопроводами Оператор ГТС України проведе низку відновлювальних ремонтів ГПА та ГТД на 23 ключових компресорних станціях, орієнтовна вартість яких становить 1,45 млрд грн. Останні договори на ремонти ГТД укладались попереднім оператором ГТС ще в 2016 році. Також тривають ремонтні роботи газоперекачувальних агрегатів типу ГТК-10, ГТ-6-750, ГТК-10І, ГТК-25І та ГТ-750-6.

«Моє ключове завдання – це підготовка ГТС до усіх можливих сучасних викликів та сценаріїв і забезпечення її надійної роботи. Тому в компанії розпочалася масштабна програма модернізації. Запланований обсяг інвестицій тільки цього року – 10 млрд грн, – прокоментував генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон. – Від надійної роботи газотранспортної системи залежить енергетична безпека країни, і ми зобов’язані забезпечити безперебійність транспортування газу українським та європейським споживачам. Крім того, ми боремося за збереження транзитного контракту, який щорічно приносить країні 1,5 млрд доларів. Частиною цієї боротьби є модернізація системи. Наша мета – найбільш ефективне використання ресурсів та надійність роботи газотранспортної системи».

Газотурбінний двигун – важливий елемент забезпечення стабільного транспортування газу, тому в ОГТСУ постійно проводяться роботи з оновлення цього обладнання. За результатами закупівель Оператор ГТС уклав  договори з одним з найпотужніших вітчизняних машинобудівних підприємств та виробником газотурбінних двигунів держпідприємством «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря-Машпроект». Підприємство надаватиме послуги з ремонту газотурбінних двигунів типу ДТ-71, ДН-80, ДЖ-59 та блоків ГПА-10-01 з ГТД типу ДР-59. Вже виконано робіт на суму 335 млн грн.

«Програма модернізації ГТС, яку запустили минулого року, є безпрецедентною за своїми масштабами. Зараз реалізується будівництво компресорної станції (КС) «Бар», де встановлюються два нових агрегати. На черзі – реконструкція КС «Диканька», «Бердичів» і «Красилів». В межах модернізації будуть встановлені сучасні газоперекачувальні агрегати, нові системи управління. Нове обладнання, зокрема, і від вітчизняних виробників, відповідатиме посиленим екологічним вимогам», — запевнив головний інженер Оператора ГТС України Юрій Зябченко.

Оператор ГТС

Може зацікавити

ЄС не проводитиме переговорів з РФ щодо продовження транзиту газу через Україну