Прєкт змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності у сфері теплопостачання

НКРЕКПНКРЕКП оприлюднила проєкт «Змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності у сфері теплопостачання», що має ознаки регуляторного акта. Метою прийняття зазначеного проєкту постанови є забезпечення належної реалізації повноважень органами місцевого самоврядування шляхом, у тому числі, регулювання органами місцевого самоврядування підприємств сфери теплопостачання, забезпечення споживачів комунальними послугами, зокрема, такими як постачання теплової енергії і гарячої води, та створення умов для безперебійного надання цих послуг підприємствами сфери теплопостачання, а також щодо управління майном, що перебуває у власності територіальних громад.

Відповідно до Програми діяльності Кабінету Міністрів України, схваленої постановою Верховної Ради України від 04.10.2019 №188-IX, одним із напрямів є передача повноважень з регулювання діяльності підприємств теплопостачання – погодження інвестиційних програм і встановлення тарифів – з державного рівня на рівень місцевих органів влади.

 Кабінет Міністрів України зафіксував свою позицію з цього питання, схваливши проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності підприємств у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення», який було зареєстровано Верховною Радою України 13.10.2020 за № 4215. 

 У вказаному проекті Закону, зокрема, передбачена передача повноважень НКРЕКП у сфері теплопостачання, крім регулювання діяльності з виробництва теплової енергії на теплоелектроцентралях, теплоелектростанціях, атомних електростанціях і когенераційних установках, на місцевий рівень.

На виконання ініціатив Уряду та підтримуючи відповідні позиції Мінрегіону, місцевих органів влади, асоціацій та громадських організацій Регулятор розробив проект постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності у сфері теплопостачання», який був схвалений 9 червня 2021 року на відкритому засіданні.

Зокрема, передаються 80 ліцензіатів (28 суб’єктів господарювання), що провадять діяльність з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії. Раніше в рамках Реформи децентралізації влади в Україні на місцевий рівень були передані 623 таких ліцензіатів.

При цьому Регулятор здійснюватиме моніторинг та контроль роботи всіх підприємств теплопостачання, в тому числі й тих, регулювання яких відбуватиметься на місцевому рівні, продовжуватиме нормативно-правове забезпечення їх діяльності.

Зауваження і пропозиції від фізичних, юридичних осіб, їх об’єднань та інших зацікавлених осіб приймаються до 22 червня 2021 року (включно) у письмовому або електронному вигляді за адресою:

03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Може зацікавити

Умови для будівництва нової маневреної генерації та установок зберігання електричної енергії
Порядок розподілу електроенергії для споживачів