Гідроенергетика і довкілля. Репортаж з форуму

Гідроенергетика і довкілля. Репортаж з форуму

Всеукраїнська Енергетична Асамблея спільно з компанією ПрАТ «Укргідроенерго» 19-20 квітня на Дністровській ГАЕС, провели широкий діалог між енергетиками, науковцями, представниками влади та місцевих громад, екологічними та громадськими організаціями, іноземними фахівцями з водних ресурсів та екології Молдови, Швеції, Португалії щодо розбудови гідропотенціалу України з акцентом на екологічну складову.

Високі темпи зростання частки відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) в Україні, а також обмеження з 2020 року виробництва електроенергії на ТЕС, які не задовольняють вимогам щодо рівня викидів СO2, пилу у відповідності до Паризької угоди від 2016 року, загострюють потреби збільшення регулюючої спроможності об’єднаної енергосистеми України (ОЕС). З іншого боку, розбудова гідроенергетики потребує професійної оцінки екологічних та соціальних наслідків від результатів діяльності існуючих або перспективних ГЕС та ГАЕС в Україні. Адже розбудова таких масштабних високотехологічних об’єктів як, наприклад, Дністровська ГАЕС, зачіпає не тільки питання екології регіону її розташування, а й інших регіонів України та сусідніх держав.

Форум «Гідроенергетика і довкілля» став одним із публічних заходів з залученням максимально широкого кола зацікавлених сторін та громадськості, для проведення фахового публічного діалогу. До вашої уваги ключові заяви виступів учасників Форуму та його підсумки.

Іван Плачков, голова Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї:

«Гідроенергетика – це унікальне явище, яка вирішує широкий комплекс питань в енергетиці. Окрім виробництва електроенергії, гідроелектростанції збалансовують навантаження на енергосистему в години найвищого споживання. Ми забуваємо, що гідроенергетика ще вирішує комплекс економічних і соціальних питань як водопостачання регіонів, забезпечення водними ресурсами сільського господарства. Сьогодні в світі доступ до електроенергії не мають 15% або 1,1 млрд з усіх жителів. Доступ до питної води не мають - 2,5 млрд або 30% від всього населення планети Земля. Гідроенергетика – це відновлювальні джерела енергії, необхідність в яких зростає з кожним роком по всьому світу. В Україні з втратою вугільного сектору Донбасу, зі складною ситуацією в газовій галузі, - розвиток гідроенергетики стає питанням національної безпеки».

Ігор Сирота, генеральний директор «Укргідроенерго»:

«Розвиток гідроенергетики в Україні передбачений як програмою розвитку гідроенергетики до 2025 року так і Енергетичною стратегією до 2035 року. Перед ухваленням важливих рішень добудови чи нового будівництва об’єктів, проекти мають пройти стадію обговорення в широкому експертному середовищі, щоб почути одне одного та обрати найбільш вдалі рішення для мінімізації впливу на екологію та водні ресурси. На сьогодні три кити нашої політики: екологічний стан наших турбін, збільшення терміну експлуатації та безпека споруд. Наші проекти корегуються кожні 3-4 роки, проходять екологічну експертизу впливу на довкілля. Всі фахівці можуть пересвідчитись сьогодні побувавши на наших об‘єктах, що вони в хорошому технічному стані. Суспільство має сьогодні бути поінформоване та прийняти рішення щодо подальшого розвитку галузі. Щоб від гасел перейти до конструктивних фахових обговорень, ми започаткували Форум, який став початком цього діалогу».

Олександр Домбровський, в.о. голови комітету ПЕК, ядерної політики та безпеки:

«В Україні загострилась проблема стійкості енергосистеми і гідроенергетика у її вирішенні відіграє ключову роль. Моя місія - вислухати всі пропозиції та проблематику та запропонувати підтримку галузі на законодавчому рівні. Ми маємо посилити діяльність Міжурядової комісії Україна-Молдова».

Юрій Ландау, заступник технічного директора ПАТ «Укргідропроект»:

«Можна сказати, що нажаль ми в Україні не знаємо нашого гідроенергетичного потенціалу. Його потрібно прорахувати для подальшого планування економіки. Щодо розвитку гідроенергетики в світі, то за 16 років з 2000 по 2016 виробництво ГАЕС збільшилось в 1,7 рази. Сьогодні виробництво електроенергії ГЕС та ГАЕС становить 16% від світового виробництва енергії і воно продовжує збільшуватись, потенціал не вичерпаний. Сьогодні світова практика показує, що зі всіх балансуючих потужностей в світі - 97% це ГАЕС, обладнання яких розраховано на 100 років експлуатації. За прогнозами в Європі в період з 2015 до 2030 року планується збільшити виробництво ГАЕС з 49 млн кВт до 98 млн кВт. Нам слід починати вивчати нові майданчики для введення нових ГАЕС в Україні, адже це довготривалий процес який складає понад 15 років.»

Вітатій Кушніров, Міненерговугілля України:

«Екологічні питання знаходяться в пріоритетах українського Уряду і прийнята Енергостратегія України до 2035 року вона є найбільш екологічно орієнтованим документом в галузі. Вперше в документі зафіксований об’єм екологічних зобов’язань, а також як держава має досягати цих показників. Проекти будуть переходити до стадії реалізації в енергетиці лише після виконання переліку вимог і в питаннях екології, водних ресурсів та інші».

Н.Кілару, Міністерство сільського господарства, регіонального розвитку та охорони навколишнього середовища Молдови:

«Річка Дністер є для нашої країни головним джерелом питної води, водопостачання населення та галузей економіки. Тому це питання нашої безпеки. Наша країна обрала євроінтеграційний вектор розвитку. Тому сьогодні на основі законодавства ЄС, ми здійснюємо інтегроване управління водними ресурсами, враховуються пріоритети використання водних ресурсів, мінімізувавши вплив на навколишнє середовище, економіку, соціальний стан. Ми відкриті для конструктивного діалогу, враховуючи потреби і думки обох сторін».

Тамара Кутонова, представник ОБСЄ:

«Енергетики мають точно знати, що таке водно- рамкова Директива Євросоюзу. На сьогодні всі ріки розділені на басейни, і в найближчий час будуть запускатись басейнові ради. В найближчий час має запрацювати басейнова комісія по Дністру. Договір між Україною і Молдовою був підписаний ще в 2012 р. Наші найближчі плани, за рішенням Мінекології України і Молдови – оцінка впливу Дністровського гідровузла на екосистему, після будівництва греблі, та вплив режимів на водоток річки Дністер. Також ми допоможемо з оновленням правил експлуатації дністровського гідровузла».

П.Серра, експерт по водним ресурсам, Португалія,

розповів про співпрацю між Португалією та Іспанією, як був налагоджений діалог для врегулювання проблематики експлуатації наявних ГЕС, вирівнювання регулярного водовідтоку. Іспанія розробила експлуатаційні правила для великих ГЕС, кожного місяця Іспанія може зменшувати водний потенціал до визначеного правилами рівня. В країні гідроенергетика здебільшого використовується для вирівнювання пікових навантажень. Експерт зазначив, що подібні питання виникатимуть між Україною та Молдовою, і тільки шляхом встановлення взаємних правил, негативні впливи на екосистему та водні ресурси можуть бути мінімізовані.

Бо Ліберт, консультант ООН і ОБСЄ, Швеція:

«Швеція має 40% в балансі гідроенергетики. Маючи спільний енергоринок з Данією, Норвегією, Ірландією в нас є можливість використовувати інші джерела альтернативної енергетики. Ми спільно вирішуємо питання введення тих чи інших джерел енергії. Ми притримуємось принципу: розвиток ГАЕС розглядається не як економіка однієї станції, а як економіка всього суспільства, це має велике значення. Найбільша гідроелектростанція знаходиться на Пн. Швеції і має потужність майже 1000 МВт. В країні прийнято рішення про досягнення 100% виробництва електроенергії з поновлювальних джерел енергії. Наразі прийнятий нових підхід, який передбачає переліцензування всіх ГЕС і регулярній їх перевірці. На сьогодні обговорюється питання спрощеної процедури, яка забезпечить баланс між екологічними і енергетичними потребами. Також створюється екологічний фонд з 80-90 млн долл щорічної підтримки».

 

Подробиці

 

Фоторепортаж

 

За темою:

Гідроенергетика і довкілля

Програма заходу

Гідроенергетика і довкілля. Слайд-презентації форуму

Може зацікавити

Еволюція у всій своїй нещадності та красі
GreenExpo 2024