Воднева енергетика та перспективи ГТС України

Українська делегація в Німеччині представила портфель потенційних проєктів для вироблення водню.

Питання розвитку водневої енергетики та в цьому контексті перспективи використання інфраструктури газотранспортної системи України зараз на порядку денному у зв’язку із значними змінами в економічній та енергетичній сферах, а також розвитком водневих технологій у країнах ЄС.

У промисловості Німеччини вже зараз є попит на водень, і Україна розглядається як можливий постачальник водню. Наразі німецькі компанії тестують технології вироблення водню та оптимізації процесів. 

Ольга Буславець, в.о. Міністра енергетики, зазначила, що Україна та Німеччина вже розпочали діалог щодо інтеграції водневих технологій в енергетичну систему України в рамках «Ініціативи зеленого водню для Європейського Зеленого курсу 2x40 ГВт».

«У найкоротші терміни ми маємо провести консультації та визначити спільно із Німеччиною основні пріоритетні пілотні проєкти, які можуть бути реалізовані в рамках зазначеної програми, та розробити механізми їх реалізації із визначенням джерел можливого фінансування», - зазначила очільниця Міненгерго.

Зокрема, для забезпечення транспортування відновлюваного водню до ЄС можливо використовувати і потужності української ГТС. Це питання має бути додатково опрацьоване разом з експертами ЄС для визначення відповідних маршрутів та комплексу заходів щодо забезпечення надійності та безпеки роботи ГТС із новим енергоносієм.

Ольга Буславець запросила німецькі компанії, в яких є досвід роботи з воднем, об’єднатися із надійними українськими промисловими партнерами для реалізації перших пілотних проектів в Україні.

Також Ольга Буславець окреслила головні завдання:

  • по-перше, значну увагу найближчим часом буде приділено розробці водневої концепції та прийняттю нормативно-правової бази для забезпечення функціонування галузі водневої енергетики України та апроксимації законодавства до вимог міжнародного права в цій сфері;
  • по-друге, важливим є питання впровадження в Україні системи стандартизації в галузі водневої енергетики, розробленої на базі міжнародно встановлених стандартів та норм для цього виду палива, а також створення системи метрологічного та сертифікаційного забезпечення.
  • по-третє, Україна потребує допомоги в розробці вимог та заходів щодо безпеки в процесі виробництва, зберігання, транспортування та споживання  водню з урахуванням сучасних технологій провідних країн ЕС.

«Діалог щодо водневих проєктів з компаніями, які є потенційними кінцевими споживачами водню – це відкриття для України можливості з подальшого розвитку відновлюваної енергетики та формування внутрішнього ринку водню. Паралельно дуже важливий процес з формування законодавчої бази для розроблення та стандартизації всього виробничого процесу, це реалії сьогодення», - сказав член делегації Олександр Рєпкін, голова робочої групи Експертної ради Міненерго.

У рамках Експертної ради при Міненерго вже створено робочу групу з розвитку водневої енергетики, до якої увійшли основні експерти водневої галузі та представники бізнес середовища.

Міненерго

За темою:

СЕС і ВЕС для живлення заводу з виробництва водню
Оператор ГТС України став членом Європейського альянсу з чистого водню
Енергохолдинг ДТЕК приєднався до Hydrogen Europe
Україна на «Hydrogen + Fuel Cells»
Воднева енергетика: країни ЄС підтримали Україну та її «дорожню карту» в Ганновері

Може зацікавити

Порядок розподілу електроенергії для споживачів
GreenExpo 2024