Каховська ГЕС

Через підрив Каховської ГЕС є загроза підтоплення енергооб’єктів

Підрив Каховської ГЕС напряму не вплинув на ситуацію в енергосистемі країни. Загроз для стабільності електропостачання немає. Виробленої електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів.

Наразі швидкість падіння рівня воді в Каховському водосховищу 16см/год:

«Станом на 11:00 зруйновано 16 затворів, будівлю ГЕС та вставку земляної греблі між будівлею ГЕС та шлюзом й адмінкорпус. Станція не підлягає відновленню», - зазначає генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Також наразі гідроенергетики склали графік щодо роботи каскаду з метою зменшення втрат водних ресурсів.
 
Щодо ситуації на ЗАЕС, незважаючи на поступове зниження рівня води, прямої загрози для окупованої станції немає. Експерти Енергоатому постійно моніторять ситуацію. 

Укргідроенерго

Довідково

Каховська ГЕС імені П. С. Непорожнього — остання (нижня) сходинка Дніпровського каскаду гідроелектростанцій. Розташована на півдні України в 5 км від міста Нова Каховка Херсонської області.

У своїй роботі Каховська ГЕС забезпечувала річне регулювання стоку Дніпра для живлення електроенергією, зрошення та водозабезпечення засушливих районів півдня України і навігацію від Херсона до Запоріжжя.

Спорудження Каховського гідровузла підняло рівень води в р. Дніпро до 16 метрів і створило Каховське водосховище об'ємом 18,19 км³. На Каховській ГЕС було встановлено шість вертикальних гідроагрегатів із поворотно-лопатевими турбінами і синхронними генераторами зонтичного виконання. Потужність Каховської ГЕС складала 334,8 МВт.

Каховська ГЕС є відокремленим підрозділом ПрАТ «Укргідроенерго».

У перші дні повномасштабної російської збройної агресії в лютому 2022 року російські окупанти захопили Північно-Кримський канал та Каховську ГЕС. Після замінування станції російськими військами 6 червня 2023 року вона була підірвана. Перша інформація про підрив з'явилась о 03:10 в російських соцмережах. Машинну залу ГЕС повністю зруйновано. За попереднім прогнозом, очікується спрацювання водосховища впродовж  наступних 4 днів. Очікується підтоплення прилеглих територій.

Може зацікавити