Олег Ларіонов: «Ситуація на ринку для теплової генерації складна й потребує втручання»

Олег ЛаріоновСитуація на ринку електроенергії для теплової генерації загрожує істотним дефіцитом ресурсу навесні та зривом підготовки до наступного опалювального сезону, заявив комерційний директор ПАТ «Донбасенерго» Олег Ларіонов.

«Ситуація на ринку дуже важка. Січень, який за всіма параметрами мав бути прибутковим, глибоко збитковий. Не тільки в нас, а й у всієї теплової генерації. Знову в нас маніпуляції на ринку, за собівартості виробництва електроенергії близько 3 грн/кВт·год ціна на ринку становить 2,2 грн/кВт·год. Ми навесні залишимося без електрики», — наголосив О. Ларіонов.

Топ-менеджер «Донбасенерго» впевнений, що наразі повторюється ситуація, яка спостерігалася на ринку влітку минулого року, коли різке зниження попиту на ринку «на добу наперед» (РДН) спричинило історичне падіння ціни (до 426,06 грн/МВт·год). «Сьогодні треба вживати той самий комплекс заходів, який було вжито в липні минулого року», — наголосив комерційний директор «Донбасенерго».

Щодо планів підготовки до початку наступного опалювального сезону він зазначив, що така підготовка під великим питанням. За результатами 2021 р. «збитки компанії від виробництва становитимуть близько 700 млн грн, а фінрезультат з урахуванням усіх резервів буде близько 375 млн грн збитку».

Згідно з даними ДП «Оператор ринку», за січень 2022 р. ціна базової е/е на РДН знизилася на 14 % і становила в середньому 2239,03 грн/МВт·год, середньозважена ціна пікової е/е становила 2892,71 грн/МВт·год (мінус 15,3 % до грудня), позапікової — 1585,34 грн/МВт·год (мінус 11,77 % до грудня).

ПАТ «Донбасенерго»

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»