Щодо стимулювання виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії на ринкових засадах

Щодо стимулювання виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії на ринкових засадах

Міненеро оприлюднило проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії на ринкових засадах»

Проєктом передбачається надання права виробникам електричної енергії з альтернативних джерел енергії виходити з балансуючої групи Гарантованого покупця та вільно продавати електричну енергію на ринку з можливістю отримання надбавки у вигляді різниці між встановленим «зеленим» тарифом або аукціонною ціною та ринковою ціною, удосконалення аукціонної моделі підтримки відповідно до кращих світових практик.

Питання стимулювання розвитку відновлювальної енергетики є одним із пріоритетів державної політики України в електроенергетичному комплексі та інструментом гарантування енергетичної безпеки держави та відповідає прагненням України стати рівноправним суб’єктом нової кліматично нейтральної політики ЄС. Зростання частки відновлюваних джерел енергії в енергетичному балансі країни передбачено Енергетичною стратегією України до 2035 року "Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність", схваленою розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 № 605, згідно з якою передбачено досягнення частки понад 25% відновлюваних джерел енергії в генерації електричної енергії у 2035 році.

Також, постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2021 № 179 було затверджено Національну економічну стратегію України до 2030 року у якій визначено стратегічну ціль із формування частки генерації з відновлювальних джерел енергії в загальному виробництві електроенергії на рівні 25 % у 2030 році.

Водночас, враховуючи створені державою правові, організаційні та економічні стимули, а саме запровадження моделі фіксованого "зеленого" тарифу (Feed-in-tariff), впродовж останніх років в Україні спостерігається стрімке зростання встановлених потужностей об’єктів відновлюваної енергетики (більш ніж втричі у 2019-2020 роках). На середину 2021 року встановлена потужність об’єктів відновлюваної енергетики за "зеленим" тарифом вже досягла 8 ГВт (без урахування генеруючих установок споживачів, приватних домогосподарств та об’єктів, розташованих на окупованих територіях).

На даний час усі виробники електричної енергії з альтернативних джерел енергії, що працюють за укладеними з ДП "Гарантований покупець" договорами купівлі-продажу, є членами балансуючої групи гарантованого покупця, який є стороною, відповідальною за баланс для таких виробників та зобов’язаний викупати усю відпущену електричну енергію такими виробниками. Значний обсяг об’єктів відновлюваної енергетики, сконцентрований у межах однієї балансуючої групи, не може оперативно реагувати на режими роботи енергосистеми та цінові сигнали ринку, забезпечуючи взаємну вигоду для оператора системи передачі та виробників електричної енергії з альтернативних джерел щодо балансування енергосистеми. Це призводить до фінансових втрат ДП "Гарантований покупець" та збільшення вартості послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел, що є невід’ємною складовою тарифу на послугу з передачі електричної енергії, який сплачується усіма споживачами. Також, не залученість виробників електричної енергії з альтернативних джерел енергії до участі в ринку електричної енергії (в тому числі – балансуючому) на конкурентних умовах ускладнює та збільшує вартість балансування режимів роботи енергосистеми.

Одним із шляхів вирішенням зазначеної проблеми є запровадження системи Feed-in-Premium/Контрактів на різницю для виробників з альтернативних джерел (як для існуючих договорів купівлі-продажу так і за договорами, укладеними майбутніми переможцями аукціонів) замість фіксованих платежів за "зеленим" тарифом - Feed-in-Tariff.

Поточна модель

Модель Feed-in-Premium

 

ПРОЄКТ ЗАКОНУ

Зауваження та пропозиції до проєкту Закону України приймаються в письмовому вигляді та на електронну пошту протягом місяця за адресою:

Міністерство енергетики України, вул. Хрещатик, 30, м. Київ, 01601,

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Може зацікавити

Порядок розподілу електроенергії для споживачів
Процедура приєднання газотурбінних або газопоршневих установок до ГРМ