НКРЕКП зменшила фінзобов’язання Укренерго по «зеленому тарифу» перед «Гарантованим покупцем»

НЕК «Укренерго»НКРЕКП затвердила зменшення майже на 1,7 млрд грн (27%) обсягу фінансових зобов’язань Укренерго по сплаті компенсації на відшкодування «зеленого» тарифу перед ДП «Гарантований покупець».  Таке рішення регулятор затвердив 11 лютого 2020 року.

В результаті загальна сума фінансових зобов’язань Укренерго перед «Гарантованим покупцем» у ІІ півріччі 2019 року становить 6,841 млрд грн з ПДВ.

Водночас Укренерго за зазначений період вже сплатило на користь держпіждприємства 7,272 млрд грн, тобто на 430 млн грн більше. Отже, Укренерго повністю розрахувалось з «Гарантованим покупцем» за 6 місяців 2019 р. по сплаті компенсації витрат на «зелений» тариф. Переплата 430 млн грн за згодою сторін врахована ДП «Гарантований покупець» як аванс за січень 2020 р.

Рішення Регулятора про коригування обсягів послуги ґрунтується на наданих 27 січня 2020 року «Гарантованим покупцем» актах коригування обсягів наданих послуг із забезпечення збільшення частки ВДЕ у липні-листопаді 2019 року, які підписані в тому числі НЕК «Укренерго».

Нагадаємо, що у ІІ півріччі 2019 року «Гарантований покупець» виставив Укренерго рахунків для сплати послуги зі збільшення частки ВДЕ на 9,153 млрд грн.

Нагадаємо, що відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів від 09.12.19 № 1003 ДП «Гарантований покупець» та постачальники універсальних послуг виконали коригування прогнозних обсягів електричної енергії, купленої постачальниками універсальних послуг у липні – листопаді 2019 року на фактичні дані, що стало підставою до здійснення коригування розмірів вартості послуг наданих цей період.

НЕК «Укренерго»

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні
Умови для будівництва нової маневреної генерації та установок зберігання електричної енергії