OPEC

Країни ОПЕК у вересні наростили видобуток на півмільйона барелів на добу

Загальний видобуток нафти 13 країн ОПЕК в середньому склав 27,33 мільйона барелів на добу у вересні 2021 року, що на 0,49 мільйона барелів на добу більше в порівнянні з попереднім місяцем. В основному видобуток збільшився в Нігерії, Саудівській Аравії та Іраку, – зазначається в щомісячній доповіді ОПЕК, повідомляє OilPoint.

Так, видобуток нафти у вересні в порівнянні з серпнем в Іраку зріс на 84 тисячі барелів на добу, в Саудівській Аравії – на 139 тисяч, в Нігерії – на 156 тисяч, в Кувейті – на 26 тисяч, а також в ряді інших країн. Скорочення видобутку в Лівії склало 5 тисяч барелів на добу, 6 тисяч – у Конго і 1 тисяча барелів на добу – в Екваторіальній Гвінеї.

ОПЕК+ через падіння попиту на нафту, викликаного пандемією коронавірусу, з травня минулого року скоротив свій видобуток на 9,7 мільйона барелів на добу. Ситуація поступово корегувалася, а з серпня 2021 року альянс збільшив видобуток на 400 тисяч барелів на добу щомісяця, розраховуючи до кінця вересня 2022 року поступово вийти зі своїх зобов’язань щодо його зменшення.

В угоді від ОПЕК беруть участь тільки 10 з 13 країн – з неї виключені Іран, Венесуела і Лівія. Базою відліку для всіх узятий жовтень 2018 року, а для Росії і Саудівської Аравії – показник в 11 мільйонів барелів на добу. Однак з травня 2022 року погоджено підвищення бази скорочення видобутку нафти для РФ, Саудівської Аравії, ОАЕ, Іраку і Кувейту. Для Росії і Саудівської Аравії вона підніметься до 11,5 мільйона барелів на добу.

Організація також знизила прогнози щодо видобутку нафти поза організацією на 2021 і 2022 роки на 210 тисяч і 130 тисяч барелів на добу відповідно – до 63,64 мільйона барелів на добу в поточному році і до 66,66 мільйона барелів на добу в наступному році, йдеться в жовтневій доповіді організації.

«Прогноз щодо зростання видобутку рідких вуглеводнів поза ОПЕК в 2021 році був переглянутий вниз на 0,3 мільйона барелів на добу в порівнянні з прогнозом минулого місяця, до 0,7 мільйона барелів на добу рік до року», – йдеться в доповіді.

Таке зниження пов’язане головним чином з падінням видобутку рідких вуглеводнів в серпні на 0,6 мільйона барелів на день в місячному вираженні, в основному в країнах ОЕСР Північної і Південної Америки через перебої з видобутком нафти в Мексиканській затоці в США, форс-мажору на канадській ділянці нафтоносних пісків Suncor і на морській платформі в Мексиці, повідомила організація.

При цьому ОПЕК трохи підвищила оцінку видобутку нафти і конденсату в країнах поза організації в 2020 році – до 62,98 мільйона барелів на добу (минула оцінка становила 62,93 мільйона барелів на добу).

«Прогноз зростання видобутку в країнах, що не входять в ОПЕК, на 2022 рік підвищений на 0,1 мільйона барелів на день… і тепер становить 3 мільйони барелів на день в річному вираженні», – також зазначається в доповіді.

В якості основних драйверів зростання в 2022 році автори перераховують Росію (на 1 мільйон барелів на добу), США (0,8 мільйона барелів на добу), а також Бразилію, Норвегію, Канаду, Казахстан, Гайану і інші країни, що не входять в ОПЕК. Проте, невизначеність в деяких фінансових і операційних аспектах видобутку в США залишається високою, підсумовують вони.

ОПЕК погіршила прогноз щодо світового попиту на нафту в 2021 році: тепер чекає зростання на 5,8 мільйона барелів на добу замість 6 мільйонів барелів, йдеться у вересневій доповіді організації.

При цьому прогнози на останній квартал поточного року в цілому позитивні, враховуючи сезонний попит та можливість переходу з газу на нафту в секторі виробництва електроенергії.

За оцінкою ОПЕК, світовий попит на нафту в 2021 році складе в середньому 96,6 мільйона барелів на добу.

«Прогноз зростання попиту у 2022 році збережено на рівні оцінки минулого місяця в 4,2 мільйона барелів на добу», – також говориться в доповіді. На прогноз вплинули очікування суттєвого економічного зростання в основних країнах-споживачах при поступовому виході з пандемії коронавірусу.

Організація прогнозує, що попит на нафту в 2022 році досягне 100,8 мільйона барелів на добу, що перевищить «доковідний» рівень.

Може зацікавити

Укрнафта запрошує партнерів до співпраці
Окупанти неодноразово обстрілювали Кременчуцький НПЗ, випустивши по ньому більше 30 ракет різного типу
Україна призупинила транзит російської нафти до Угорщини