Обленерго воєнного часу, «Дело»

Як за умов війни працюють українські оператори розподілу електроенергії

Якщо до війни головною проблемою операторів розподілу електроенергії була застаріла інфраструктура, то після російського вторгнення їх доходи різко скоротилися, а багатьом з ОСР довелося регулярно відновлювати зруйновану під час бойових дій інфраструктуру.

Раніше бізнес-операторів розподілу електроенергії сприймався українським суспільством неоднозначно. З одного боку "обленерго" - природна монополія від послуг якої неможливо відмовитися, з іншого - українські енергомережі були побудовані ще в 60-70-ті роки минулого століття, і станом на кінець минулого року їхнє зношування становило 50% і більше. Через це до війни показник середньої тривалості відключення кожного споживача за рік становить 700 хвилин (у сільській місцевості Чернігівської області він міг досягати 2000 хвилин). Наприклад, у Німеччині цей показник становив 17 хвилин, а в Польщі – 180 хвилин.

Для вирішення цієї проблеми уряд запровадив з 1 січня 2021 року RAB-стимулювання, яке мало стимулювати власників ОСР збільшувати інвестиції в енергетичну інфраструктуру.

Після початку бойових дій, промисловість у багатьох регіонах зупинилася, населення втратило роботу, а ОСР істотно знизилися доходи. У деяких областях через війну інфраструктура була зруйнована і її доводилося регулярно відновлювати, для чого потрібні ресурси, які в ОСР зараз небагато.

До того ж, держава поклала спецзобов'язання на постачальників послуг населенню, і поки що не може повною мірою з ними за це розрахуватися. Через що на ринку утворився борг у кілька мільярдів гривень.

Delo.ua вирішило розібратися як працюють оператори систем розподілу у воєнний час, за рахунок чого вони економлять і яке майбутнє чекає на інвестиційні програми з оновлення українських електромереж.

Обленерго воєнного часу

Може зацікавити