Обговорення проекту Звіту з оцінки відповідності (достатності) генеруючих потужностей

Обговорення проекту Звіту з оцінки відповідності (достатності) генеруючих потужностей

1 ГВт ТЕС зі швидким стартом та 100 МВт energy storage – потреба енергосистеми до 2020 року.

11 грудня Укренерго вперше винесло на громадські обговорення проект Звіту з оцінки відповідності (достатності) генеруючих потужностей (далі – Звіт) відповідно до вимог України «Про ринок електричної енергії» та положень Кодексу системи передачі.

В обговоренні взяли участь представники майже десяти генеруючих компаній та асоціацій виробників електроенергії, а також НКРЕКП, органів виконавчої влади, галузевих експертних та громадських інституцій.

Головна мета Звіту — оцінити відповідність (достатність) запланованих заходів з розвитку генеруючих потужностей для покриття прогнозованого попиту на електроенергію та забезпечення необхідного резерву.

В ході підготовки Звіту Укренерго врахувало вимоги безпеки постачання на перспективу та визначило додаткові заходи з розвитку генерації та управління попитом. Звіт також містить інформацію про методологію розрахунків, ймовірні сценарії розвитку та ризики.

Основний висновок звіту Укренерго – при прогнозному поступовому зростанні споживання електроенергії збільшиться перш за все потреба у підвищенні маневрових можливостей енергосистеми України.  Це зумовлено необхідністю забезпечення балансової надійності в умовах швидкого розвитку генерації на базі використання ВДЕ, які мають низьку прогнозованість потужності та досить нестабільну продуктивність. Крім цього, зміни клімату призводять до зменшення гідроресурсів, і відповідно — до зниження можливостей гідрогенерації у регулюванні енергобалансу.

У висновках Звіту Укренерго зазначена необхідність будівництва електростанцій зі швидким стартом, високоманевреної газової генерації, систем підтримки частоти на базі акумуляторних батарей, а також використання принципу управління попитом — швидкодіючих споживачів-регуляторів для компенсації нерівномірності генерації з ВДЕ.

«Вже у 2021 р. в енергосистемі України потужностей ТЕС зі швидким стартом має бути не менше 1020 МВт, а потужності т. зв. energy storage мають з’явитися вже до 2020 р. в обсязі не менше 100 МВт»,  — зазначив заступник директора – операційний директор Укренерго Олексій Брехт.  — Це дозволить нам забезпечити надійність роботи енергосистеми, дотримання вимог ENTSO-E в частині балансової надійності ОЕС України, а також сприятиме розвитку «зеленої» генерації відповідно до енергетичної стратегії України та світових тенденцій».

Нагадаємо, Укренерго в рамках Меморандуму про співпрацю з французьким оператором системи передачі RTE розробляють проект з впровадження Energy Storage в українській енергосистемі.

За результатами обговорень пропозиції та зауваження учасників будуть враховані у проекті Звіту та подані НКРЕКП для подальшого розгляду та затвердження.

НЕК «Укренерго»

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні
ОЕС України