Ексміністри енергетики про те, як рятувати країну від блекауту

Ексміністри енергетики про те, як рятувати країну від блекауту

Інтерв’ю з Іваном Плачковим та Юрієм Проданом

За тиждень чи два нинішня повномасштабна криза може призвести до повного розвалу енергосистеми держави. У цьому переконані колишні керівники галузі. Про можливість каскадної аварії – так званого блекауту (blackout), тобто коли світло гасне в усій країні, попереджають і нинішні керівники найпотужніших енергетичних компаній. Якими можуть бути наслідки такого колапсу під час пандемії – уявити важко. Досить лише згадати, що нині у лікарнях перебувають хворі, в тому числі підключені до штучної вентиляції легень. І більшість медзакладів навряд чи готові до блекауту і мають автономні джерела енергопостачання…

На думку колишніх міністрів, до такої масштабної кризи призвело непрофесійне управління новою моделлю енергоринку, повна втрата керованості електроенергетикою, тривала відсутність на посаді повноправного міністра енергетики. Попри кризу, уряд знову призначив лише виконувачку обов’язків міністра енергетики та захисту навколишнього середовища – Ольгу Буславець. Для неї це крісло може стати по-справжньому електричним стільцем, якщо Кабінет міністрів терміново не запровадить протикризові заходи.

Що має робити уряд в першу чергу?

За порадами для влади «Главком» звернувся до двох колишніх міністрів: Юрія Продана та Івана Плачкова, кожен з них двічі очолював Міненерго.

Юрій Продан пропонує досить жорсткі заходи – навіть повну зупинку енергоринку та введення ручного управління в галузі. Щоб рішення не були хаотичними, колишній урядовець радить створити штаб на чолі вже навіть не з міністром, а енергетичним віце-прем’єром, з призначенням якого не можна зволікати.

Іван Плачков не є прихильником запровадження надзвичайного стану в енергетиці. Він радить не зупиняти роботу нового енергоринку, а вирішувати проблеми з допомогою важелів, які дає закон.

Обидва міністри єдині в тому, що починати потрібно зі створення антикризового штабу при уряді. Його мав би очолити профільний віце-прем’єр. В експертних колах говорять про те, що на цю посаду Банкова нині розглядає кандидатури Івана Плачкова та Олега Дубини…

 

Повний текст Наталки Прудкої на «Главком»

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»