Укренерго перейде на RAB-регулювання

ukrenergo11 січня набули чинності постанови Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, (НКРЕКП) від 27 липня 2017 р. № 973-980 про застосування стимулюючого регулювання (RAB-регулювання) для Укренерго.

“Це повний пакет для впровадження стимулюючого тарифоутворення для магістральних електричних мереж, для державного підприємства “Укренерго”. Пакет цієї нормативної бази очікувався вже дуже давно міжнародними організаціями, що активно надають кредити ” Укренерго”, – відзначив голова НКРЕКП Дмитро Вовк ще влітку минулого року при затвердженні пакетів постанов.

Стимулююче тарифоутворення або RAB-регулювання (Regulatory Asset Base – регуляторна база активів) – це система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій у розвиток та модернізацію електромереж , яка широко застосовується в європейських країнах.

Перехід до стимулюючого тарифоутворення передбачений низкою стратегічних документів ЄС та Уряду України, зокрема, Директивою 2009/73/ЄС Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу стосовно спільних правил для ринку електричної енергії, Стратегією розвитку «Україна-2020» тощо.

На сьогодні тариф на електроенергію розраховується за принципом «витрати плюс». Тоді як стимулююче тарифоутворення передбачає:

  • встановлення тарифів на електричну енергію на довгостроковий період: на перший регуляторний період – три роки, а в подальшому – 5 років та їх незростання протягом регуляторного періоду контрольованих витрат;
  • встановлення норми прибутку, достатньої для залучення інвестицій у розвиток та модернізацію мереж;
  • щорічне зменшення контрольованих витрат не менше, ніж на 1%, застосування штрафних санкцій починаючи з другого року першого регуляторного періоду за перевищення цільового індексу середньої тривалості відключень у системі (AIТ), яка встановлена на рівні 1 хвилина.
  • штрафні санкції для ДП «НЕК «Укренерго» починаючи з другого регуляторного періоду за недотримання вимог рівня напруги та частоти у магістральних мережах.

«Введення стимулюючого тарифоутворення для Укренерго дозволить гнучкіше здійснювати свою діяльність та грати за єдиними правилами з нашими європейськими партнерами прокоментував подію керівник Укренерго Всеволод Ковальчук. – Ще одним бажаним для нас кроком з боку Регулятора має стати перехід до затвердження інвестиційних програм не на найближчий рік, а хоча б на 3-5 років. Такий горизонт планування зробить Укренерго більш зрозумілою для кредиторів, адже реалізація більшості проектів розрахована на декілька років».

Умовами для переходу ДП «НЕК «Укренерго» на стимулююче тарифоутворення є:

1) проведення оцінки активів, яка буде чинною на момент переходу на RAB-регулювання;

2) виконання інвестиційної програми за рік, який передує переходу на стимулююче тарифоутворення, не менше ніж на 95% (включно).

З метою переходу на RAB-регулювання у найближчий перспективі Укренерго зосередиться на виконанні вищезазначених умов і буде ініціювати перед Регулятором свій перехід на стимулююче тарифоутворення у 2019 році.

Довідково.

Вперше стимулююче тарифоутворення було застосовано на початку 90-х років минулого століття у Великій Британії. Згодом на цю систему перейшли країни Західної Європи, Америки, Австралія. Сьогодні RAB-регулювання успішно застосовують країни Східної Європи – Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Румунія, Болгарія. Це надало їм можливість знизити тарифи у довгостроковій перспективі, залучити інвестиції, поліпшити якість послуг.

Укренерго

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні
ОЕС України