Сертифікація Укренерго — обов’язкова умова членства Укренерго в ENTSO-E

Укренерго наразі залишається одним з небагатьох несертифікованих операторів системи передачі з країн-членів Енергетичного Співтовариства, тоді як сертифікація є обов’язковою умовою подальшої інтеграції української енергосистеми до європейської та членства Укренерго в ENTSO-E, – наголошується у презентованому сьогодні Секретаріатом Енергетичного Співтовариства щорічному звіті.

«Синхронізація з ENTSO-E – складний технологічний процес, який вимагає виконання багатьох умов Каталогу заходів (Каталог заходів – частина Угоди «Про умови майбутнього об’єднання української та європейської енергосистем», – прим.). Однак, першою умовою для будь-якого подальшого обговорення синхронізації сьогодні все-таки є сертифікація НЕК “Укренерго” як незалежного оператора системи передачі електричної енергії. Тож, вирішення цього питання з боку Верховної Ради має відбутися якомога раніше», – зазначив, презентуючи звіт, Директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Янез Копач.

Попри прогрес у запроваджені ринку допоміжних послуг у 2020 році, у Секретаріаті Енергетичного Співтовариства також відзначили, що ринок електроенергії в Україні станом на сьогодні залишається певною мірою викривленим. Це зумовлено його значною зарегульованістю. Зокрема, йдеться про встановлення цінових обмежень та механізм ПСО, який перешкоджає вільній конкуренції на ринку.

Водночас, експерти організації поставили Україну на друге місце за результатами виконання зобов’язань, взятих в рамках Договору про заснування Енергетичного Співтовариства. Середній бал імплементації зобов’язань зріс з 48% до 53% у порівнянні з минулим роком. Лідером процесу надалі залишається Чорногорія, в той час як Україні вдалося обійти Північну Македонію та Сербію.

Серед іншого у Звіті наголошується на необхідності скорочення викидів СО2 зумовлених роботою застарілих вугільних ТЕС та рекомендується пришвидшити перехід на аукціонну систему підтримки ВДЕ-генерації.

НЕК «Укренерго»

Презентація річного звіту Енергетичного Співтовариства

Резюме

Річний звіт 2020

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні
Слідами енергетичних новин