Енергоатом категорично проти підвищення тарифів на транспортування електроенергії

Підготовку такого рішення у розпал опалювального сезону НАЕК «Енергоатом» вважає диверсією проти стабільного ринку та механізму ПСО.

Заплановане збільшення НКРЕКП тарифів з 01 січня 2022 року:

  • на передачу електроенергії – на 20%,
  • на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) керування – на 58%,
  • на розподіл для другого класу напруги – на 16,5%,
  • тарифи постачальників універсальних послуг – на 14%.

Такі рішення за відсутності джерел фінансування збільшення тарифів неминуче призведуть до РУЙНУВАННЯ наявної й робочої моделі ПСО, яка вже довела свою ефективність і прийнятність для всіх виконавців ПСО та учасників ринку електроенергії. Діючі механізми взаємовідносин між виробниками електроенергії, ДП «Гарантований покупець» та постачальниками універсальних послуг теж будуть зруйновані. Адже у разі виникнення боргу (неплатежів) поставка електроенергії ПУПам для потреб населення призупиниться.

Тарифне розбалансування на ринку електричної енергії спричинить нову кризу неплатежів і, відповідно, колапс усього ринку. На додачу до суттєвих негативних наслідків для виробників електроенергії постраждають також її споживачі, оскільки вартість електроенергії для них так само зросте.

Саме тому рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 22 жовтня 2021 року НКРЕКП доручалося ввести тимчасовий, на період опалювального сезону 2021/22, мораторій на підвищення тарифів на послуги з постачання і розподілу електричної енергії, які діяли станом на 22 жовтня поточного року.

Енергоатом, який від початку роботи нового ринку сумлінно виконує свої зобов’язання, забезпечуючи населення доступною та чистою енергією, категорично не згоден із підвищенням зазначених тарифів та закликає НКРЕКП залишити їх на чинному рівні.

Відповідно до Положення про ПСО Компанія щомісячно оплачує «Гарантованому Покупцю» вартість послуги із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів. Так, за жовтень Енергоатом сплатив 6,1 млрд грн вартості цієї послуги (тут і далі – з ПДВ). А її прогнозна вартість за листопад зросла до 9,1 млрд грн, у грудні ж очікується понад 10 млрд грн.

У разі ухвалення рішення щодо підвищення тарифів – лише за перші чотири місяці 2022 року додаткове фінансове навантаження на Компанію становитиме щонайменше 6 млрд грн, яких навіть за нинішніх доволі високих цін на електроенергію в НАЕК немає.

Також варто наголосити, що Енергоатом має стратегічне значення для країни та повинен бути забезпечений фінансовими ресурсами задля підтримування безпеки кожної ядерної установки протягом всього її життєвого циклу, що є пріоритетним над економічними, технічними, науковими та іншими цілями діяльності.

НАЕК «Енергоатом»

Може зацікавити

Віялові відключення світла