У серпні 2019 року Турбоатом повністю завершив виготовлення модернізованого обладнання – лопаток напрямного апарату – для Дністровської ГЕС-1

Турбоатом для Дністровської ГЕС

У серпні 2019 року Турбоатом повністю завершив виготовлення модернізованого обладнання – лопаток напрямного апарату – для Дністровської ГЕС-1, станційний № 6.

Наразі останні 7 лопаток напрямного апарату (НА) для турбіни ПЛ60-В-600 відправлені на станцію, таким чином вироблені всі 24 лопатки НА. У виробництві залишається робоче колесо.

За договором з ПрАТ "Укргідроенерго", підписаним у серпні 2018 року, харківське підприємство здійснює ремонт лопатевої системи робочого колеса, а також виконає модернізацію лопаток НА.

Раніше завод уже проводив модернізацію гідроагрегатів на станції. Зокрема, був модернізований гідроагрегат № 4, пуск якого відбувся навесні 2012 року.

На всіх шести гідроагрегатах Дністровської ГЕС-1 встановлені поворотно-лопатеві гідротурбіни потужністю 119,5 МВт кожна з діаметром робочих коліс 6 м виробництва «Турбоатома», що були поставлені в 1980-х роках.

НА регулює витрату води через турбіну, а також припиняє доступ води до робочого колеса та у нижній б'єф. Конструктивно він виконується циліндричного типу з 24-ма лопатками. До складу НА входять: нижнє кільце, кришка турбіни, реґулювальне кільце, лопатки з механізмами повороту тощо. Лопатки управляються за допомогою чотирьох сервомоторів через механізми повороту лопаток і реґулювального кільця.

Поворот лопаток НА здійснюється синхронно з розворотом лопатей робочого колеса за комбінаторною залежністю забезпечуючи безударне натікання потоку на лопаті робочого колеса і, як наслідок, оптимальний ККД турбіни.

АТ «Турбоатом»

Може зацікавити

Еволюція у всій своїй нещадності та красі